Geri dönüşüm yaparak hem dünyayı hem de bedensel ve mental sağlığınızı iyileştirin

d-option  16 Şubat 2023

Geri dönüşüm yaparak hem doğamıza hem de ruh ve beden sağlığınıza katkı sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Gezegenin kaynaklarının hızla tükendiği günümüz dünyasında hem kendi sağlığımız hem de tüm canlıların refahı için geri dönüşümü yaşamımızın bir parçası hâline getirmek kendimizi iyi hissetmemizi de sağlar.

Yapılan araştırmalar dünya genelinde her yıl insanların kişi başı, 102 bin mikroplastik yuttuğunu ortaya koyuyor. Bu miktar yılda 250 gram, yani haftada bir kredi kartı büyüklüğüne eşdeğer plastik yuttuğumuz anlamına geliyor. Bunun yanında insanlık tüketim alışkanlıklarını bu şekilde devam ettirirse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik atık olacağı öngörülüyor. Bu durumu tersine çevirmek için hem kitlesel hem de bireysel adımlar atılması gerekiyor. Örneğin tek bir plastik su şişesini geri dönüştürerek içerisindeki suyun altı katı kadar sudan tasarruf edebiliriz. Bu yüzden atıklarımızı ayrıştırarark geri dönüşüm tesislerine göndermek de bu noktada çözümün önemli bir ayağını oluşturuyor.

Geri dönüşümü gündelik hayatımızın bir parçası hâline getirmenin en basit yolu ev ve işyerlerimizde geri dönüştürülebilecek atıkları ayrı kutularda biriktirmek tabii ki ama geri dönüşüm yapmanın hem bedensel hem mental sağlığımıza iyi gelecek yolları da var. Bunlardan biri plogging. Daha önce duymadıysanız hem doğayla iç içe olmanıza hem de dünyamıza fayda sağlamanıza olanak sağlayan “plogging”le tanışın.

Plogging nedir?

Birkaç yıl önce İsveç’ten çıkan plogging akımının ismi, İsveççe’de “toplamak” anlamına gelen “plocka upp” ve “jogging” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Yapması ise çok kolay: Plogger olmak için yürüyüşe ya da koşuya çıkarken yanınıza çöp poşeti almanız yeterli 😊
Rotanızı belirleyip yolunuz üzerinde karşınıza çıkan çöp ve atıkları toplayarak siz de plogging akımına katılabilirsiniz. Bu aktiviteyi yaptıkça küçücük bir alandan topladığınız atık miktarı sizi oldukça şaşırtacak.

Hemen Okuyun  Back To School İçin Uygun Makyaj Nasıl Yapılır?

Ailenizle ve sevdiklerinizle beraber gerçekleştirebileceğiniz bu aktiviteyi bir yarışmaya dönüştürüp belirli bir sürede kimin en çok çöp topladığına bakabilirsiniz. Toplu plogging aktiviteleri düzenleyebilirsiniz. Topladığınız çöpleri sosyal medyada paylaşarak ya da işyerinizde aktiviteler düzenleyerek başkalarını da bu akımın bir parçası olmaya davet edebilirsiniz. Plogging’in bir başka çekici yönü ise zaman ve yer sınırlaması tanımaması. Evinize yakın bir parkta da, tatile gittiğiniz beldenin plajında da, mahallenizde de plogging yapabilirsiniz.

Plogging’in faydaları nelerdir?

Plogging yaparken hem doğal alanları çöpten arındırarak temiz kalmasını sağlar hem de bu atıkların oluşturduğu yangın riskini azaltmış olursunuz. Sahilde ve yeşil alanlarda plogging yapmanın ayrıca bedensel ve mental faydaları da bulunuyor. Bir yandan yürüyüp bir yandan çöp toplarken defalarca eğilip kalkacağınızdan normal bir yürüyüşe göre daha fazla kalori harcar ve daha fazla kasınızın çalışmasını sağlarsınız. Açık alanlarda zaman geçirmek fiziksel refahımıza iyi gelir, kan basıncını ve kalp atış hızını düzenler,

Bunların yanında doğada zaman geçirmek mental sağlığımız için de oldukça önemlidir. Yapılan bir araştırmada katılımcıların %95’inin açık havada vakit geçirdikten sonra daha sakin ve dengeli bir ruh haline sahip olduğu görülmüş. Bunun yanında yeşil alanlarda zaman geçirirken ağaçlar, çiçekler ve bitkilere bakmanın odağı ve görme yeteneğini geliştirdiği de biliniyor. Doğada zaman geçirmek aynı zamanda konsantrasyon yeteneğimizi geliştirirken, stres ve anksiyete gibi olumsuz duygu ve düşüncelerde azalma sağlıyor ve bizi yenileyerek daha taze düşünmemizi sağlıyor.

Siz de hem daha temiz bir çevre hem de bedensel ve mental olarak daha sağlıklı bir bedene sahip olmak için Plogging’i hayatınızın bir parçası hâline getirin!

(Visited 365 times, 1 visits today)