Anasayfa    /    Cilt Bakım   /    Hyaluronik Asit

Hyaluronik Asit

sempeak  22 Ocak 2024

Nereden çıktı bu hyaluronik asit? Yoksa hep var mıydı? Evet, aslında hep vardı. Hyaluronik asit, vücudumuzda her vardı, olmaya da devam edecek.

Hyaluronik Asit Nedir?

Ne kadar adında asit gibi ürkütücü bir kelime geçse de hyaluronik asit vücudumuzda bulunan bir bileşendir. Özellikle göz, cilt, bağ dokusu ve eklemlerde yoğun olarak bulunur. Cilde nemlilik kazandıran bu bileşen bizler için oldukça önemlidir.

Hyaluronik Asitin Çeşitleri Nelerdir?

Hyaluronik asit çeşitleri, uygulama amacına, molekül ağırlığına ve kullanım alanına göre farklılık gösterir. Ancak temelde iki çeşittir; mikro moleküler ve makro moleküler. Mikro moleküler hyaluronik asit, moleküller düşük ağırlıklı mikro moleküllerden oluşmaktadır. Mikro boyutta olduklarından deri altına rahatlıkla nüfuz ederler. Derinin içten nemlenmesini ve yara varsa onarılmasını sağlar. Aynı zamanda da deri altında doğal olarak asit üretilmesine de yardım eder. Makro moleküler hyaluronik asit ise üksek moleküler ağırlıktadır. Bundan dolayı cilt altına inemez. Fakat deri yüzeyinde oldukça etkili bir onarım sağlar. Deri yüzeyinin gerekirse onarılmasını, nemlenmesini ve elastikiyetinin artmasını sağlar.

Hyaluronik Asit Ne İşe Yarar?

Hyaluronik asit cilt bakımının yanı sıra, eklem sağlığı ve bazı tıbbi uygulamalar için de kullanılır. Hyaluronik asit ciltteki nem seviyesini artırır, dolgunluk kazandırır ve tabii bunların neticesinde kırışıklıkları da azaltır. Düşük molekül ağırlıklı hyaluronik asit, cildin derin noktalarına nüfuz ettiği için kollajen üretimini de artırır. Bu sayede de cilt yenilenmesine katkı sağlamış olur. Eklemlerde ve gözde de bulunduğu için bu bölgelerde sürtünmeyi azaltıp yağlayarak, darbeyi emer ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Yaraların iyileşmesini de hızlandırır, üstelik bu iyileşme sürecinin düzgün ilerlemesini sağlar. Enfeksiyon riskini azaltarak cildin yaralarını iyileştirmede önemli bir rol oynar. Ortopedik protez uygulamalarında da kullanılır. Tabii bunun için hangi hyaluronik ürünü seçeceğinize doğru karar vermelisiniz.

Hemen Okuyun  Kolejan Rehberi

Hyaluronik Asit’in Cilde Etkileri Nelerdir?

Hyaluronik asit, birçok faydası olan çok yönlü bir bileşiktir. Cilt üzerine etkileri de inanılmazdır. Cildinizi derinlemesine nemlendirir. Ciltteki nem seviyesini dengeler ve cildin nem tutma yeteneğini artırır. Böylelikle cildiniz daha parlak ve sağlıklı görünür. Aynı zamanda cildin dolgunluğunu artırarak kırışıklıkların ve ince çizgilerin azalmasına yardımcı olur. Ciltteki kollajen seviyesini de artırır ve bunun sonucunda cildin elastikiyeti artar, cilt daha genç ve pürüzsüz görünür. Aynı zamanda cilt yenilenmesini de destekler. Bu sayede cildiniz daha canlı görünür.

Hyaluronik Asit Nasıl Kullanılmalıdır?

Hâlihazırda vücudumuzda da bulunan bir bileşen olan hyaluronik asit, farklı formlarda ve farklı amaçlar için kullanılabilir. Ciltte yara, leke veya dermatolojik olarak hasarlı kişilerde merhem veya serum şeklinde doktor tarafından önerilmektedir. Bazı durumlarda, yine doktor tavsiyesiyle, oral tablet olarak da verilebilir. Hyaluronik asidi cilde uygularken cildinizin iyice temizlendiğinden ve tonikle cildinizi hazırladığınızdan emin olunuz. Ve hyaluronik asit uygulamasından sonra mutlaka ama mutlaka nemlendirici ve güneş koruyucu uygulayınız. Cilt dışında göz kuruluğu için kullanacaksanız göz damlası formunda hyaluronik asit de bulunmaktadır.

Hyaluronik Asit Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hyaluronik asit seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç unsur vardır ama bunların en başında güvenilir ve kaliteli bir markadan ürünleri seçmek gelir. Hyaluroni,k asidi kullanmadan önce cildinize uygun olup olmadığını muhakkak test etmelisiniz. Seçeceğiniz ürünün molekül ağırlığına da dikkat etmelisiniz. Cilde nemin ne kadar derine nüfuz edeceğini belirlemek için en önemli noktadır. Molekül ağırlığı azaldıkça cildin daha derinlerine nüfuz eder. Hyaluronik asidi mutlaka temiz bir cilde uygulamalısınız. Kullandığınız diğer cilt bakım ürünleriyle uyumunu da göz ardı etmemelisiniz. Hyaluronik asit bulunduğunuz ortamdaki nemi çekme özelliğine sahiptir. Eğer nemli bir ortamda uygularsanız havadaki nemi cilde hapsedecektir. Fakat aksi bir durumda yani kuru bir ortamda hapsedecek nemi cildinizden alacaktır. Buna sebebiyet vermemek için mutlaka nemlendirici kullanmalısınız. Tüm bunların sonunda güneş koruyucuyu asla ihmal etmemelisiniz.

Hemen Okuyun  Cilt Bakımında Hijyenin Önemi

Hyaluronik asit ve C vitamini aynı anda kullanılır mı?

Hyaluronik asit ve c vitamini birbirini tamamlayan bileşenlerdir. Birlikte kullanıldıklarında daha etkili sonuçlar elde edildiği gözlenmiştir. Cildinize C vitamini serumunu uyguladıktan sonra hyaluronik asit içeren bir serum uygulamak cildinizi neme doymuş, parlak, canlı ve dolgun gösterecektir.

Hyaluronik Asit Her Gün Kullanılır Mı?

Günlük cilt bakım rutininde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz hyaluronik asidi gün içerisinde tekrar bile uygulayabilirsiniz. Tüm cilt tiplerine uygun olan bu bileşen özellikle neme ihtiyaç duyan kuru ciltler için vazgeçilmez olacaktır.

Hyaluronik Asit İçeren Ürünler Nelerdir?

Bazı besinlerin içerisinde doğal olarak hyaluronik asit bulunmaktadır. Bazılarında ise bu bileşen bulunmasa da vücuttaki seviyesini artırmak için yardımcı olurlar. C vitamini, magnezyum ve çinko içeren gıdalar, sebze ve meyvelerin büyük kısmı hyaluronik asit içermektedir. Ispanak, lahana, brokoli, bezelye, tatlı patates, kuşkonmaz, ahududu, yaban mersini, çilek, kiraz, soya fasulyesi, kemik suyu, badem, sardalya, somon gibi balıklarda yüksek oranda hyaluronik asit bulunmaktadır. Hyaluronik asit içeren bakım ürünleri, hyaluronik asidin tüm iyileştirici etkilerinin cilt yüzeyinde kalmasına yardımcı olmaktadır. Yaşlanma karşıtı ve nemlendirici özelliklerini birlikte sunan bu bakım ürünleri, cildin doğal olarak nemlenmesine ve cilt yüzeyinin daha sağlıklı görünmesine olanak tanımaktadır.

Snp Prep Peptaronic Hyaluronic Maske

Cildin canlılığını artıran altı çeşit peptit ve beş ayrı hyalüronik asit içeren formül, cildi nemli tutmak için bir nem bariyeri ile cildinizi stres ve diğer dış etkenlerden koruyacaktır. Bu maskenin her gün günde bir kez kullanılması, cilde esneklik sağlar ve hyaluronik asitler cildinizi canlandırmak için derinlemesine nemlendirir. Formül hafif, ancak gözle görülür seviyede etki sağlayacak kadar güçlü. Cildinizi nemlendirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olur.

Celenes Hyaluronic Acid + Ferment Active Gojiberry Serum

Hyaluronic Asit ve Gojiberry Fermente Aktif ile birlikte çalışarak daha sıkı, dolgun ve parlak bir cilt sağlar. Dolgunluğunu ve esnekliğini kaybetmiş yorgun görünen ciltler içindir. İçeriğindeki Hyaluronik Asit, cildi yoğun şekilde nemlendirir. Cildinizin daha sıkı ve dolgun görünmesine yardımcı olur. Fermente Aktif Gojiberry, antioksidan etkisi ile ciltte strese bağlı oluşan hasarı azaltır. Kırışıklıklar ve ince çizgilerin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Cildin sağlığını, canlılığını ve parlaklığını geri kazandırır.
Maruderm Yaşlanma Karşıtı Kolajen ve Hyaluronic Asit Cilt Bakım Serumu
Hyaluronik asitle cildi nemlendirir, yaşlanma belirtilerine karşı korumaya yardımcı olur. Cilt yumuşak, pürüzsüz ve ışıltılı bir görünüm kazanır.

Hemen Okuyun  Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Hyaluronik Asit Hangi Yaş Aralığı İçin Uygundur?

Yaşlanma süreci 20’li yaşların ortasına yaklaşıldığında başlar. Gençliği koruyan kollajen ve hyaluronik asit üretimi, 25 yaşından itibaren vücutta azalır. Neyse ki vücudumuz tüm bağ dokularında bulunan bu asidi tekrar üretme özelliğine sahip. Bu nedenle hyaluronik asit serumlarını gençlik çağında bakım rutininize dâhil etmeniz gerekir. Hyaluronik asidi krem, serum ya da nemlendirici şeklinde kullanan kişilerin en az 25 yaş ve üstü olması gerekmektedir. 25 yaş altındaki kişilerin cilt yapısı hassas olabileceğinden hyaluronik asit uygulanmaına gerek yoktur..

Hyaluronik Asit İçeren Ürünler Hangi Cilt Tipi İçin Kullanıma Uygundur?

Hyaluronik asit, hücrelerdeki sıvıyı hapsettiği ve verimli kullanmasını sağladığı için tüm cilt tipleri için uygun ve gereklidir. Kuru ciltleri etkili bir şekilde nemlendirir. Yağlı ciltlerin sebum dengesini düzenler. Karma ciltlerin T bölgesi ve yanaklardaki nem dengesinin ayarlanması, hassas ciltlerin ise sakinleştirilmesi için hyaluronk asit önemli bir bileşendir.

(Visited 1.300 times, 6 visits today)