Parfüm Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Watsons  9 Ekim 2020

4 Dk

Parfüm Çeşitleri Nelerdir?

Parfüm çeşitleri genel bilinirliğin çok daha ötesindedir. Parfüm (Parfume) en yüksek yoğunluğa sahip uzun süre kalıcılık sağlayan bir çeşittir. EDP (eau de parfum), yine yüksek konsantrasyona sahiptir ve uzun süre kalıcılık sağlar ancak Parfume çeşidi kadar değil. EDT (eau de toilette), orta sevie bir yoğunluğa ve taze, rahatlatıcı etkiye sahiptir. EDC (eau de cologne), hafif bir yoğunluktadır ve ferahlatıcı etkidedir. Odunsu parfüm, odunsu notalara daha baskın kokulardır. Oryantal parfüm, baharatlı, odunsu ve sıcak notalara sahip kokulardır. Çiçeksi parfüm, çiçek özlerini içeren kokulardır. Gurme parfüm, tatlı ve yemek akla getirecek notalara sahip kokulardır. Doğal parfüm, yalnızca doğal esansiyel yağlardan ve bileşenlerden oluşan kokulardır. Son olarak ise unisex parfümden bahsedebiliriz, cinsiyet ayrımı olmadan herkes tarafından kullanılabilen kokulardır.

 Parfümlerin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Hepimiz biriciğiz ve parfümlerin bizlere etkisi de biriciktir. Temelde hoş kokmak için kullandığımız parfümlerin bizlere ve vücutlarımıza etkileri oldukça fazladır. En başta güzel bir kokuya sahip olmak özgüveninizi artıracak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. İnsanlarla olan ilişkilerinizi de güzel bir kokuya sahip olmak olumlu anlamda etkileyecektir. Unutmamak gerekir ki iyi veya kötü bir kokuya sahip olmak insanlar üzerinde aynı doğrultuda bir etki bırakacaktır. Hem parfümünüz sizi tanımlayan bir etkiye de sahip olabilir. Düşünsenize insanlar parfümünüzün kokusu aldıkların “ Evet, bu onun kokusu,” diyor. Bu muhteşem olmaz mı? Hem parfüm anıları da canlandırır. Bu belki de size iyi gelecek olan şeydir. Tüm bunların yanında parfümlerin direkt vücudumuza da bazı etkileri olabilir. Eğer hassas bir teniniz varsa parfümünüzü teninize uygulamadan önce ufak bir alan üzerinde test etmeniz faydalı olacaktır. Alerjik bir reaksiyona karşı böyle önlemler almak doğru olacaktır. Ayrıca bazı parfümler de sıcak havalarda, güneşin de etkisiyle daha fazla reaksiyona sebep olabilir. Bu durumda eğer parfümünüzden vazgeçemiyorsanız onu teniniz yerine kıyafetlerinize uygulamayı seçebilirsiniz.

Hemen Okuyun  Çantanızdan Ayırmamanız Gereken 5 Ürün

 Hangi Ten İçin Hangi Parfüm Daha İyi Etki Gösterir?

Parfüm dünyası okyanus gibi değil mi? Yüzlerce çeşit aromasıyla başımızı döndürecek kadar çok sayıdalar ve iyi ki de öyleler. Ancak tenimize uygun n parfümü bulmak her zaman için çok da kolay değil. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru parfümü kullanmak çok önemli. İnsanlar üzerinde iyi bir etki bırakmak istiyorsak tenimize uygun olan parfümü seçmek işimizi oldukça kolaylaştıracaktır. Düşünsenize kavurucu yaz sıcağında odunsu notaların hâkim olduğu biriyle aynı odada bir toplantıdasınız. Ağır bir koku tüm odayı ele geçirmişken kim odaklanabilir ki o kişinin söylediklerine? Gelelim tenimize uygun parfüm seçerken dikkat etmemiz gereken noktalara; örneğin esmer biriyseniz baharatlı aromaya sahip parfümler oldukça kalıcı olacaktır. Beyaz tenli biriyseniz ise şekerli kokuları tercih edebilirisiniz. Tabii doğru parfümü seçmede ten rengi asla tek başına bir etken olamaz. Cilt tipiniz de oldukça önemlidir. Cilt tipi ve vücut kimyası aynı parfümün farklı insanlarda bambaşka kokmasını sağlayabilir. Eğer yağlı bir cilt yapınız varsa hafif ve taze notalara sahip parfümleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.  Bu, size gün boyu tazelik hissini verecektir. Kuru bir cildiniz varsa nemlendirici özelliklere sahip parfümleri seçmeniz daha doğru olacaktır. Hassas bir cilde sahipseniz ise çok daha dikkatli olmalısınız hatta parfüm seçerken antialerjik olanları tercih edebilirsiniz.  Ama tabii tüm bunların yanında en çok dikkat etmeniz gereken parfümünüzün sizi ve tarzınızı yansıtıyor olmasıdır.

Parfümlerin Kalıcılığı Nasıl Anlaşılır?

Her parfümün kalıcılık düzeyi diğerine göre farklıdır. Bunun için birkaç ipucunu görmek yeterlidir. Öncelikle seçtiğiniz parfümün aroması ve konsantrasyon düzeyi en belirleyici etkendir. Konsantrasyonu yüksek parfümlerin kalıcılığı daha fazladır. EDP (eau de parfüme) parfümlerin konsantrasyonu daha yüksektir ve dolayısyla kalıcılığı da daha fazladır. EDT (eau de toilette) parfümlerin ise konsantrasyonu EDP parfümlere göre oldukça düşüktür. Daha hafif aromadadırlar ve tabii daha çabuk buharlaşırlar. Seçeceğiniz parfümün konsantrasyon oranını şişesindeki bilgilerden yararlanarak öğrenebilirsiniz. Parfümünüzün kalıcılığı konusunda koku notaları da oldukça etkilidir. Parfümler genellikle üst, orta ve baz notalardan oluşur. Bir parfümü ilk sıktığınızda aldığınız kokular genellikle üst notalardır. Biraz zaman geçtikten sonra orta notaların kokusunu alırsınız. En son ise baz notaların kokusunu alırsınız. Baz notalar her zaman daha kalıcı olanlardır. Cilt tipiniz ve kimyası da parfümün kalıcılığını etkiler. Aynı parfüm, farklı kişilerde, farklı süreler boyunca kalabilir. Tabii hava koşullarını da unutmamak gerekir. Sıcak havalarda parfümünüzün buharlaşması hızlı olacaktır, bu da kalıcılığını etkiler. Soğuk havalarda ise parfümünüzün kokusu daha yavaş yayılacaktır.

Hemen Okuyun  Kömür Güzelliği

 Parfüm Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Bir ortama giriyorsunuz ve yanında geçtiğiniz herkesin aklında aynı soru; “parfümü ne?” Kim parfümünün insanlar üzerinde olumlu etki bırakmasını istemez ki? Doğru parfümü seçmek çok önemli aksi takdirde çok sevildiğiniz ve saygı duyuldunuz bir ortamda da olsanız insanlar siz yanlarından ayrıldıktan sonra, ne kadar kötü koktuğunuz, hakkında konuşacaklardır. Tarzınıza, kişiliğinize, teninize, bulunacağınız ortama, yaşınıza, mevsime ve kalıcılığına göre parfüm seçmek oldukça önemlidir.

Kalıcılığı yüksek bir parfüm seçmek yoğun bir tempodaysanız işinizi kolaylaştıracaktır. Tabii konsantrasyonu yüksek olacağı için az miktarda kullanmak da aşırı dozdan kaçmanıza yardımcı olacaktır. Parfümünüzü günlük kullanım için mi özel günler için mi seçeceğinizin de parfüm seçerken bazı kriterleri etkileyeceğini unutmamak gerekir. Özel günler için konsantrasyonu daha yüksek parfümler seçmelisiniz. Tabii seçtiğiniz parfüm cildinize de uygun olmalı. Parfümünüzü seçmeden önce küçük bir alanda denemek işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra koku notaları da parfüm seçerken yaşınıza göre farklılık gösterebilir. İlerleyen yaşlarda çiçeksi kokuları seçmek daha doğru olacaktır. Parfümünüzün etkisini artırmak için vücudunuz temiz olması oldukça önemlidir. Temiz bir cilde, nabız noktalarına (boyun, bilek, dirsek içi) sizi yansıtan parfümü uygulamak koku deneyiminizi üst bir noktaya taşıyacaktır. Tabii tüm bunların dışında çok önemli bir konu daha var; kaliteli parfüm seçmek. Güvenilir bir markayı, kaliteli ve orijinal ürünleri tercih etmelisiniz. Unutmayın, parfümünüz sizin imzanız olacaktır.

 Kadınlar İçin Hangi Parfümler Daha Popülerdir?

Kişisel zevkleriniz ve tarzınız seçeceğiniz parfüm için en önemli nokta olsa da kullanacağınız yere ve zamana göre de değişkenlik gösterebilir. Kadınlar zarafeti temsil eder ve çiçeksi notalar, sabun, pudra gibi notalara sahip parfümleri rahatlıkla tercih edebilirler.

Hemen Okuyun  Yağ Yakmak İçin Altı Farklı Ev Egzersizi

 

 Erkekler İçin Hangi Parfümler Daha Popülerdir?

Erkekler parfüm seçerken tenlerini göz ardı etmemeliler hatta seçimlerindeki en önemli etken cilt tipleri ve cilt kimyalarıdır. Tabii tarzlarını ve bulundukları ortamı da unutmamalılar. Deri ve misk gibi notalara sahip parfümler erkeklere çekicilik sunacaktır.

(Visited 1.206 times, 1 visits today)