Sebum Nedir ve Faydaları Nelerdir?

d-option  6 Mart 2023

Cildiniz bazen kendini korumak için bazı önlemler alır. Sebum da bu önlemlerden biri olarak dikkat çeker. Sebum nedir sorusu ciltteki yağ bezlerinin salgısı olarak cevaplanabilir. Bilinen yağ özelliklerine sahip olan bu salgı, cildi koruma altına alma amacı taşır. Özellikle cildin kurumasına yönelik alınan bu önlemde bu yağ salgısı, cildin dayanıklılık kazanmasını sağlar. Vücudunuzdaki yağ bezlerinin bulunduğu kıl köklerinden de sebum salgısı olabilir. Böylece, sebum üretimi nedir sorusuna cilt ve saçlarınızdaki yağ bezlerinden salgının olmasıdır şeklinde cevap verebilirsiniz. Yüzünüzde, saçlarınızda ve bazen de sırt bölgenizde meydana gelen bu salgılanma bazen dengesiz de olabilir. Böyle durumlarda sebum nasıl dengelenir sorusunun yanıtını ise yazımızda bulabilirsiniz.

Sebum Dengesi Nedir?

Sebum ne demek sorusunu yanıtladıktan sonra yaş bezlerinin fazla salgılanmasından dolayı yaşanan dengesizlikten de söz etmek gerekir. Esas amacı cildinizi korumak olan bu salgı bazen cildinizde ve saçlarınızda fazla yağlanmaya sebep olabilir. Vücudunuzdaki androjen hormonları tarafından kontrol edilen bu salgının üretimi bu hormonların dönemsel olarak farklı üretilmesine bağlı olarak dengesizlik yaşayabilir. Sebum neden artar sorusunun yanıtı da olan bu farklı üretim genellikle ergenlik dönemlerinde gerçekleşebilir. Bu dönemde büyüyen yağ bezleri, hormonların da daha hızlı çalışmasına neden olabilir. Hızlı çalışan hormonlar bu yağ salgısının da fazla olmasına ve dengesizlik yaşanmasına neden olabilir.
Ayrıca beyaz un içerikli gıda ürünleri, şekerlemeler, gazlı içecekler de sebum artıran yiyecekler olarak fazla tüketildiğinde aynı etkinin yaşanmasına neden olabilir. Bu maddenin üretiminin fazla olmasını ve bu dengenin bozulmasını önlemek için beslenmenize özen göstermenin yanı sıra kişisel bakımınızda da özel uygulamalar yapmanız gerekebilir. Sebum dengeleyici cilt ve saç bakım ürünleri kullanarak bu sorundan kısa sürede kurtulabilir, temiz ve taze bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Hemen Okuyun  SPF Nedir?

Sebum Nasıl Geçer?

Beslenmenize göstereceğiniz özen, stresli ortamlardan uzak durmaya çalışmak, bol su içmek gibi önerilerle birlikte özel bir bakım programı uygulamak da sebum dengesizliği ile mücadelenizde size yardımcı olabilir. Öncelikle cilt temizliği konusunda kişisel bakımınız için özel ürünler tercih edebilirsiniz. Cildinizde yağlanmanın fazla olduğu bölgeleri dikkate alarak bakım ürünlerinizi seçebilirsiniz. Sebum salgısı sonrasında ortaya çıkan önemli problemlerden biri olan sivilcelerinizi kontrol altına almanızı da sağlayacak bu ürünler için içeriklerine dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Ciltteki dengeyi sağlayan cilt temizleme ürünleri, tonikler, peeling jeller ilk olarak temizlik adımında size yardımcı olur. Köpük temizleyiciler, scrublar da fazla yağdan cildinizi arındırarak duru bir görünüm kazanmanızı sağlar. Yine yağ dengeleyici nemlendirici kremler, cilt maskeleri, serumlar da bu sorunu çözmeniz de size yardımcı olur. Ayrıca saçlarınızdaki fazla sebum salgısından kaynaklanan yağlanma sorunu için de bunu dengeleyici şampuan kullanabilirsiniz. Saç tellerinizin, saç derinizin özelliklerine göre seçeceğiniz bu özel şampuan sonrasında aynı özelliklerde saçlarınızı ağırlaştırmadan yumuşatan bakım kremleri kullanabilirsiniz. Böylece yağlanmadan sağlıkla parlayan saçlara sahip olabilirsiniz.

Özel Bakım Ürünleri ile Yağ Dengesini Koruyun

Cildiniz ve saçlarınız başta olmak üzere vücudunuzdaki sebum dengesini ayarlamak için özel bakım ürünleri kullanmayı tercih etmelisiniz. Yüzünüz için temizleme, nemlendirme adımlarında fazla yaş salgısını önlemeye yönelik, doğal bir matlık veren ürünler seçebilirsiniz. Vücudunuz için özel duş jelleri ve vücut losyonları kullanarak taze ve ferah bir cilde sahip olabilirsiniz. Saçlarınız için seçeceğiniz sebum dengeleyici şampuanlar ve bakım kremleri de kişisel bakımınızı tamamlayabilir. Tüm bu özel formüllü cilt ve saç bakım ürünlerini Watsons’ta bulabilirsiniz. Bu ürünleri kullanarak fazla yağ salgısı sonucu cildinizde oluşan sağlıksız parlama, saçlarınızda cansız görünüme neden olan yağlanma sorunu ile mücadele edebilirsiniz.

(Visited 1.151 times, 1 visits today)