Sürdürülebilir Bir Ofis Ortamında Çalışmak Sizin Elinizde!

sempeak  18 Eylül 2023

Hayatımızın büyük bir kısmını ofislerde geçiriyoruz. Dolayısıyla iş yerinde geçirdiğimiz süre karbon ayak izimizin ve atık üretimimizin büyük bir kısmını oluşturuyor. Çoğu zaman günlük eylemlerimizin çevresel etkileri hakkında düşünmüyoruz. Daha sorumlu seçimler yaparak ister evde ister ofiste olalım daha duyarlı bireyler olabiliriz. Günlük hayatta da uygulayacağımız      israfı ve atığı azaltabilecek basit değişiklikler sayesinde  daha sürdürülebilir bir yaşam sürmek ve daha yeşil bir gelecek kurmak mümkün.

İşte Sürdürülebilir Bir Ofis Ortamı Yaratmak İçin İpuçları…

    • Tek Kullanımlık Plastiklere ve Karton Bardaklara Veda Edin:

      Tek kullanımlık plastik atıklar, doğaya en fazla zarar veren atık türlerinin başında yer alıyor. Doğaya atılan plastik bir atık, bazen yıllar hatta yüzyıllarca kaybolmayabiliyor. Bu nedenle evden ofise kendi bardağınızı veya tabağınızı getirerek ofiste düzenli olarak bunları kullanmaya özen gösterin. Bu sayede ofisinizdeki plastik atıkları azaltarak çevre dostu bir yaklaşım benimsemiş olursunuz.

    • Çöpleri Ayrıştırma Alışkanlığı Edinin:

      Genelde ofislerde her masaya ait ayrı bir çöp kovası bulunuyor ve bu kutularda geri dönüşüm mümkün olmuyor. Bu nedenle ofisinizde masa altlarında bireysel çöp kutuları yerine, ortak alanda her türden atık için ayrı ayrı kutular oluşturun. Bu sayede, atıklarınızı daha etkili bir şekilde kaynağında ayrıştırabilir ve geri dönüşüm sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

    • Su Matarası Edinin: Tek kullanımlık pet şişeler yerine yeniden kullanılabilen su matarası kullanın. Bu sayede bütçenize katkıda bulunurken aynı zamanda plastik tüketimiznizi azaltmış olursunuz.
  • Kağıtları Yeniden Kullanın:

    Bir yüzü kullanılmış A4 kağıtlar ofislerde fazlasıyla bulunur ve genellikle çöpe atılır. Bunun yerine bu kağıtların boş olan diğer yüzünü müsvedde      olarak yeniden kullanın. Bu sayede, kağıt tüketiminiziazaltabilir ve ormanların korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.

  • Bitkilerin Gücünden Yararlanın:

    Bitkiler soluduğumuz havayı temizleyen yegâne doğal      unsurlardır. Havadaki karbondioksiti oksijene dönüştürmekle kalmaz, havayı toz ve toksik maddelerden de arındırırlar. Ayrıca bazı bitkilerin radyasyonu absorbe etme özelliği de vardır. Bunlardan en etkili olanları kaktüslerdir. Kendinizi radyasyondan korumak, ortamınıza renk katmak ve daha kaliteli bir hava solumak istiyorsanız, masanıza ve ofisinize mutlaka içinde kaktüsün olduğu birkaç bitki getirin.

    • Elektronik Atıkları Geri Dönüştürün:

      Elektronik atıklar olarak bilgisayarlar, yazıcılar ve diğer ofis ekipmanlarını sayabiliriz. Elektronik atıkların uygun şekilde geri dönüştürülmesi veya yeniden kullanılması, çevresel etkiyi önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle kullanmadığınız elektronik eşyaları başkalarına verebilir veya geri dönüşüm      merkezlerine bırakabilirsiniz.

  • Ulaşımda Sürdürülebilir Alternatifler Kullanın:

    İşe gidip gelirken toplu taşıma, yürüme, bisiklet, servis veya araç paylaşımı gibi sürdürülebilir ulaşım alternatiflerinden faydalanın. Hususi araç yerine tercih edilebilecek bu alternatifler karbon ayak izini azaltmada büyük rol oynar.

Yukarıda saydığımız önerilerden birkaçını bile uygulayarak sürdürülebilir bir ofis ortamı oluşturabilir ve  dünyamızın güzelliğini korumak için adım atabilirsin. .

Kaynaklar:

https://www.leitz.com/tr-tr/blog/leitz/workleitzbalance/daha-yesil-bir-evv-ofis-tasarruf-saglar-mi/

https://ikmagazin.com/insan-kaynaklari/yesil-ofis-olabilmek-icin-uygulayacaginiz-10-ipucu/

(Visited 500 times, 1 visits today)
Hemen Okuyun  Yeni Yıla Sürdürülebilir Tercihlerle Anlamlı Bir Adım Atın!