Göz Altı Morlukları Neden Olur?

sempeak  7 Haziran 2023

Vücudun en hassas yeri olan göz ve çevresi özel bir bakımı hak eder. Gün içerisindeki yorgunluk, uykusuzluk ve stres göz altlarınızın koyulaşmasına sebep olabilir. Ekran önünde çok vakit geçirmek, beslenme alışkanlıkları, yeterli su tüketmemek, hormonal değişimler, yaşlanma, genetik faktörler gibi unsurlar göz altı morluklarının sebepleri arasında olabilir. Ayrıca vücuttaki vitamin eksiklikleri de göz altı morluğu oluşumunu etkiler. Bir çözüm bulabilmek için mutlaka nedenini tespit etmeniz gerekir. Neden kaynaklandığını bilirseniz daha iyi mücadele edebilirsiniz.

Göz Altı Morlukları Kimlerde Görülür?

Göz altı morlukları kadın, erkek, genç, yaşlı herkeste görülebilir. Ancak bazı kişilerde daha yaygın görülebilir.

  • Genetik olarak yatkınlığı olanlar
  • Yaş etkisiyle cildinde yıpranmalar olanlar
  • Uykusuz kalanlar
  • Strese maruz kalanlar
  • Alerjik reaksiyonlar yaşayanlar
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmeyenler
  • Hormonal değişiklikler yaşayanlar
  • Cilt rengi açık olanlar

Bu unsurlar göz altı morluklarının ortaya çıkmasında etkilidir. Ailesinde göz altı morlukları olanlarda, yaşı ilerleyen insanlarda, uykusuzluğa ve strese maruz kalınan durumlarda, alerji gibi vücudun reaksiyon verdiği durumlarda, kötü ve dengesiz beslenme alışkanlığında, hormonal değişiklikler yaşandığında göz altı morluklar ortaya çıkabilir ya da belirginleşebilir. Cilt rengine göre göz altı morluklarının belirginliği değişir.

Göz Altı Morlukları Neyin Belirtisidir?

Göz altı morlukları olarak kendini gösteren kesin bir sağlık sorunu yoktur. Ancak spesifik durumlara bağlı olarak bir problemin belirtisi olabilirler. Kronik yorgunluk, uykusuzluk veya stres altında olmak gibi faktörler göz altı morluklarına neden olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda göz altı morlukları daha ciddi problemlerin belirtisi olabilir. Kansızlık, karaciğer problemleri, alerji ya da enfeksiyon gibi durumların da belirtisi kimi zaman göz altı morluğu olabilir.

Hemen Okuyun  Cilt ve Saç Bakımında Çay Ağacı Yağı

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir?

Göz altı morlukları öyle olmasanız bile yorgun ve uykusuz görünmenize neden olur. Ayrıca sizi sağlıksız, bitkin gösterir. Tıpkı oluşma sebepleri gibi bu morlukları gidermek için çözümler de oldukça farklıdır. Göz altı morluklarına ne iyi gelir merak ediyorsanız yapabileceğiniz bazı değişiklikler şunlardır:

  • Yeterli uyku
  • Dengeli beslenme
  • Su tüketimi
  • Göz çevresi için bakım ürünleri kullanmak

Eğer bunları yapıyor yine de göz altı morluklarından kurtulamıyorsanız göz çevresinde tbbi tedavilere de bir şans verebilirsiniz. Kozmetik dolgu, lazer tedavisi, kimyasal peeling veya cerrahi müdahale en sık kullanılan tedavilerdir.Göz Altı Morluklarına Hangi Krem İyi Gelir?

Göz altı morluğunun ne olduğunu, nasıl önlenebileceğini ya da giderilebileceğini öğrendikten sonra bu koyu göz altı morlukları için uygun bakım ürünleri kullanmak gerekir sorusunun cevabını almak gerekir. Hangi kremin en iyi etki edeceğine ise cilt tipiniz ve ihtiyacınız doğrultusunda karar verebilirsiniz.

C vitamini içeren kremler
Cilt tonunu eşitleyerek ve hücre yenilenmesini artıran, koyu halkaların görünümünü azaltan C vitamini antioksidan özelliği ile cildi korur.

Kafein içeren kremler
Ciltteki kan dolaşımını artırmaya yarayan kafein göz altı morluklarının görünümünü azaltır.

Retinol içeren kremler
Retinol, cildin yenilenmesini hızlandırarak, koyu halkaların ve ince çizgilerin görünümünü azaltır.

Hyaluronik asit içeren kremler
Cildin nem seviyesini artırarak, cildin daha nemli ve dolgun görünmesine yardımcı olan hyaluronik asit ciltteki koyu halkaların görünümünü azaltabilir.

Yeşil çay ekstresi içeren kremler
Yeşil çay ekstresi antioksidan özelliği ile cildi korur, ciltteki kan dolaşımını artırır ve bu sayede göz altı morluklarının görünümünü azaltır.

Göz Altı Morlukları Neyle Kapatılır?

Göz altı morluklarını kapatmak için aydınlatıcılar, kapatıcılar ve renk düzenleyici ürünler kullanılabilir.

Aydınlatıcılar

Aydınlatıcılar göz altındaki morluğu gizleyerek aydınlık bir görünüm sağlar. Aydınlatıcı göz altındaki morluğun tam üzerine uygulanır. Revolution markasının C vitamini içeren Aydınlatıcı Göz Serumu hassas göz altı bölgesi için özel olarak formüle edilmiştir. Cildi aydınlatmaya ve cilt dokusunu güçlendirmeye destek olan bu ürün ince çizgilerin görünümünü azaltmaya da yardımcı olurken eşit bir cilt tonu sağlar.

Hemen Okuyun  Cilt Kararmasına İyi Gelebilecek Çözümler Nelerdir?

 f-Kapatıcılar

Göz altındaki morluğu kapatmak için kullanılan kapatıcılar en yaygın kullanılan ürünlerden biridir. Yoğun pigment yapısı sayesinde kalın bir yapıdadır ve cilt üzerinde etkili bir kaplama sağlar.   Note Perfecting Kapatıcı Kalem  kusurları yok eder, aydınlatır ve cilt rengini düzenler.

Renk Düzenleyiciler
Renk düzenleyiciler, cilt tonunu düzenlemek ve ten renginde oluşan dengesizlikleri gidermek için kullanılan kozmetik ürünlerdir. Bunun için özel olarak tasarlanan  BB ve CC krem göz çevresindeki koyu halkaları ve şişlikleri giderir.  Pure Beauty BB ve CC krem tüm yüze uygulanmak için formüle edilse de göz altında morluk için da kullanılabilir ve göz altı morluklarını iyileştirmeye yarayabilir.

Göz Altı Morluklarına Hangi Yağ İyi Gelir?

Doğal yağlar doku yenilenmesi ve iyileştirmesi konusunda oldukça başarılıdır. Her cilt tipi farklı olduğu için herkese aynı yağ aynı etki etmez. Yine de bazı doğal yağlar içerikleri nedeniyle belirli bir amaç için kullanılır. Badem yağı, avokado yağı, çay ağacı yağı nemlendirici, besleyici ve onarıcı gücünü yüksek olan yağlar göz altı morluklarının tedavisinde kullanılır.

En İyi Göz Altı Maskeleri Nelerdir?

Göz altı bakım ürünleri arasında oldukça popüler olan maskeler ile göz altlarınıza etkili ve yoğun bir bakım verebilirsiniz.

Garnier Nem Bombası Kağıt Göz Maskesi Portakallı

 

Göz altı torbalarının oluşmasına karşı özel olarak formüle edilen bu ürün ile göz altının nemlendirilmesini sağlayabilir ve içeriğindeki portakal özleri ile göz altı morluklarının iyileştirilmesine katkı sunabilirsiniz.

Watsons Spa Isıtıcı Chamomile Göz Maskesi

 

Kişisel bakım ürünlerinde sevilen çeşitleriyle Watsons, göz maskesinde de oldukça popüler. Neredeyse 40 derece bir sıcaklık veren bu maske göz altlarınıza SPA etkisi yaratır, göz altının yorgun görüntüsünü iyileştirir.

Göz Altı Morlukları Nasıl Tedavi Edilir?

Göz altı morlukları nasıl geçer merak ediyorsanız tedavi için mutlaka cilt tipinize ve probleminize odaklanmalısınız. Sorunun neden kaynaklandığını bilmek nasıl çözüleceğini bilme noktasında yardımcı olur. Temiz havluya birkaç buz küpü koyduğunuz soğuk kompres, çay poşeti koymak gibi evdeki çözümler de tıbbi müdahaleler de göz altı morluklarını tedavi etmek için seçenektir. Önemli olan size neyin iyi geldiğidir. Etkili sonuç alabileceğiniz çözümler şunlardır:

  • Dengeli Beslenme
  • Cilt Bakım Rutini
  • Tıbbi Tedaviler
Hemen Okuyun  Farklı Tür Koyu Halkalar, Sizinki Hangisi?

Göz Altı Morlukları Nasıl Önlenir?

Ortaya çıkmasında pek çok etkenin rol oynadığı göz altı morluklarını henüz oluşmadan önce önlemek için yapabileceğiniz şeyler var. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Uyku düzenine dikkat etmek
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek
  • Yeterli su tüketmek
  • Stresi azaltmak
  • Göz çevresi için özel bakım ürünleri uygulamak
  • Güneş kremi kullanmak

 

Sık Sorulan Sorular

D vitamini eksikliği göz altı morluğu yapar mı?

Evet, D vitamini eksikliği göz altı morluğu yapabilir. Göz altı morluğu, ciltteki kan damarları ile ilgili sorundur ve birçok faktörden kaynaklanabilir. Aynı zamanda D vitamini eksikliği ile ciltte melanin pigmenti azalır. Göz altı bölgesinde daha az melanin olması nedeniyle pigmentler göz altı morluğuna neden olabilir.

Göz altı morluklarına su iyi gelir mi?

Su içmek vücut sağlığınız için çok önemlidir. Bunun için yeterli su tüketiminin her zaman her probleme olumlu bir etkisi vardır. Vücudunuzun nem dengesini korumak için yeterli miktarda su tüketmek önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su içmeye özen göstermelisiniz.

Limon suyu göz altı morluklarına iyi gelir mi?

Limon suyu asidik özellikte olan doğal bir ağartıcıdır. İçeriğindeki C vitamini cildin daha iyi, canlı ve aydınlık görünmesini sağlar. Ancak limon suyunun doğrudan uygulanarak bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülmemelidir. Yüksek asit içeriği, cildin doğal pH dengesini bozabilir ve ciltte yanma, kızarıklık veya hassasiyete neden olabilir.

Bebeklerde Göz Altı Morlukları Neden Olur?

Bebeklerde göz altı morlukları neden olur merak ediyor olmalısınız. Bu durum yetişkinlerin aksine son derece normaldir ve anormal bir durum yoksa sağlık sorununa işaret etmez. Bazı bebeklerde göz altı morlukları genetik olarak görülür. Bu durum bebeklerin genellikle sağlıklı olduğunu ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamadıklarını gösterir. Demir eksikliği, uyku düzeni ve beslenme bozukluğu, alerji, enfeksiyonlar gibi anormal durumlar da göz altı morluklarına sebep olabilir. İkisini ayırt etmek için doktora danışmalısınız.

(Visited 2.475 times, 10 visits today)