Saçlarınız için Sağlıklı Beslenin

Watsons  22 Ekim 2020

7 Dk

Işıltılı ve uzun sağlıklı saçlara sahip olmayı herkes ister. Saçın ne kadar hızlı uzadığı ise; yaş, sağlık durumu, genetik ve beslenme gibi faktörlere bağlıdır. Yaş ve genetik gibi faktörleri değiştiremeseniz de diyet, kontrolünüz altında olan bir durumdur. Yanlış beslenmeden dolayı saç dökülmesi yaşıyorsanız, yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile saç büyümesini desteklemeye yardımcı olabilirsiniz. Her bir saç telini oluşturan hücreler, düzenli olarak temel besin maddelerine ihtiyaç duyar. Saçın parlak ve güçlü kalması için gereken bileşenleri içeren Watsons ürünleri, saç sağlığınızın korunmasını sağlayan en etkili takviyelerdir.

Saçın Yapısı

Her bir saç teli, bir folikül aracılığıyla kafa derisine tutunur. İnsan kafa derisinde 100.000 ile 350.000 arasında saç kökü bulunur. Saç, aynı zamanda tırnak dokusunu ve cildin dış koruyucu tabakasını oluşturan ve keratin adı verilen bir proteinden yapılır. Her bir saç teli üç katmandan oluşur:

  1. Kütikül: Saç telinin dış tabakasını oluşturan kütikül, ince ve renksizdir. Koruyucu tabaka görevi görür.
  2. Korteks: Saç renginden sorumlu melanin pigmenti içeren korteks, aynı zamanda saçın düz ya da kıvırcık olmasını sağlayan kısımdır.
  3. Medulla: Işığı yansıtan en içteki katmandır.

Hepimiz her gün saçımızı fırçalarken, tararken veya yıkarken doğal olarak bir miktar saç dökeriz. Dökülen saçlarla aynı oranda yeni saç üretildiği sürece saç hacminde bir farklılık oluşmaz. Ancak dökülme oranı üretimi aşarsa saçlar hacmini kaybeder. İlaç, kemoterapi, nikotin gibi kimyasallara ve toksinlere maruz kalma, hormonal faktörler, tiroid hastalığı, stres veya beslenme faktörleri gibi çeşitli faktörler normal saç büyüme döngüsünü değiştirebilir ve geçici veya kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.

Sağlıklı Saçlara Sahip Olabilmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli

Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivitesine, sağlık durumu ve yaşam tarzına uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulaması, sağlıklı ve canlı bir saça sahip olmasını sağlayabilir. Beslenme programınıza dâhil edebileceğiniz aşağıdaki besinler ile saç köklerinizin daha iyi beslenmesini sağlayabilirsiniz:

  • Yumurta: Saç sağlığı ve büyümesi için önemli olan harika bir protein ve biotin kaynağıdır. Bu besin maddelerinden herhangi birindeki eksiklik saç dökülmesine neden olabilir.
  • Taze Meyveler: Saç büyümesini teşvik edebilecek antioksidanlar ve vitaminler gibi bileşiklerle yüklüdür. Örneğin çilekler, saç büyümesini teşvik edebilecek iki faktör olan kolajen üretimine ve demir emilimine yardımcı olan C vitamini açısından zengindir.
  • Ispanak: Folat, demir ve saç büyümesini teşvik edebilecek A ve C vitaminlerine sahiptir. Beslenme programınıza haftada 1-2 gün ıspanak ekleyerek saç sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Yağlı Balıklar: Somon, ringa ve uskumru gibi yağlı balıklar, saç büyümesi ve hacmini arttırıcı özelliği olan omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Haftada birkaç kez balık tüketerek saç köklerinizi güçlendirebilirsiniz
  • Avokado: Saç uzamasını destekleyen antioksidan E vitamini açısından zengindir. Ek olarak, saç büyümesi için önemli yağ asitleri kaynağıdır.
  • Yağlı Tohumlar: Ceviz, fındık, badem yer fıstığı gibi yağlı tohumlar; E vitamini, B vitaminleri, çinko ve temel yağ asitleri gibi bileşenlere sahiptir. Bu bileşenler saçlarınızın uzamasını teşvik edebilir.
  • Deniz Mahsulleri: İstiridye, kalamar, ahtapot gibi deniz ürünleri en iyi çinko kaynakları arasındadır. Çinko saçların uzaması ve onarımını destekler.
Hemen Okuyun  Keratin Nedir? Keratinli Şampuanlar

Saçlara İyi Gelen Vitaminler

Saç tellerinin onarımı ve saç köklerinin güçlenmesi için bazı vitamin ve mineraller takviye olarak kullanılabilir:

  • A vitamini

Vücut hücrelerinin büyümesi ve gelişimini tamamlayabilmesi için A vitaminine ihtiyacı vardır. A vitaminin bir diğer önemli görevi de sebum adı verilen bir maddenin sentezine yardımcı olmaktır. Yağlı bir madde olan sebum, saç derisini nemlendirerek saç köklerinin sağlıklı kalmasını destekler. Tatlı patates, havuç, balkabağı, ıspanak ve lahana, A vitaminine dönüştürülen beta-karoten bakımından yüksektir. Ayrıca süt, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal ürünlerde iyi birer A vitamini kaynağıdır. Besinlerle yeteri kadar A vitamini alamadığınızı düşünüyorsanız saçlarınızın güçlenmesi için takviyelerden faydalanabilirsiniz.

  • B Vitaminleri

B vitaminleri saç derinize oksijen ve besinlerin taşınmasına yardımcı olarak saçlarınızın uzamasını destekler. Kepekli tahıllar, et, deniz ürünleri ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin tümü iyi B vitamini kaynaklarıdır.

  • C Vitamini

Serbest radikaller, saç köklerinde hasara neden olarak saçların uzamasını engelleyebilir. İp Yüksek antioksidan özelliklere sahip olan C vitamini, serbest radikallerin meydana getirdiği oksidatif strese karşı saç köklerinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, saç yapısının önemli bir parçası olan ve kolajen olarak bilinen bir protein oluşturmak için vücudunuzun C vitaminine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda saç tellerinin güçlenmesini sağlayan demirin emilimini de destekler.

  • E Vitamini

Tıpkı C vitamini gibi, E vitamini de antioksidan özellikleri sayesinde oksidatif stresi önleyerek saçların sağlıklı uzamasını destekleyebilir.

Sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmak için vitamin takviyelerini Watsons’ta bulabilir ve hemen satın alabilirsiniz. Aynı zamanda sağlıklı beslenme programınızı Watsons’un saç bakım ürünleri ile destekleyebilirsiniz.

(Visited 862 times, 1 visits today)