Anasayfa    /    Cilt Bakım   /    SPF Nedir?

SPF Nedir?

sempeak  7 Haziran 2023

Havalar ısındıkça güneş kremi kullanmanın önemi daha sık gündeme geliyor. Oysa yaz kış, her mevsim kullanmak gerekir. Cilt tipinize, ihtiyacınıza, güneş ışınlarının yoğunluğuna göre farklı SPF değerlerinde güneş koruyucu ürünler kullanılır. Peki, nedir bu SPF? Açılımı Sun Protection Factor olan SPF güneşten koruma derecesini ifade eder. 15 SPF hafif, 30 SPF orta ve 50 SPF yüksek olmak üzere farklı koruma dereceleridir. Her zaman ve her mevsim kullanmanız gereken güneş kreminin derecesine kullanacağınız zaman ve güneşe maruz kalma sürenize göre karar vermelisiniz. Ev içindeyken daha hafif SPF değerinde ürün seçebilirken plajda güneşlenirken yüksek SPF’li bir ürün seçebilirsiniz. Günlük kullanımda 15-30 arası bir faktör yeterlidir. Kapalı mekanlarda olacaksanız, sıcak bir yaz günü değilse daha fazlasına ihtiyacınız olmaz.

SPF Kaç Olmalı?

Güneş kremlerinde SPF genellikle 30 değerinde olur. Güneş kremi faktörleri 100 gibi çok yüksek bir değere sahip olsa da bu 30’dan fazla koruma sağladığı anlamına gelmez. Güneş kremlerinin içerisindeki koruma faktörünün yüksek olması için içeriğinde yer alan UVA ve UVB değerleri önemlidir. UVA ışınlarına karşı UVB ışınları 3 kat daha etkili olmalıdır. UVA ışınları ve UVB ışınları önlenmediğinde cilde zarar verir. Güneş kreminin genellikle SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 koruma faktöründe olması cilt için yeterlidir.

En Yüksek SPF Nedir?

En yüksek SPF değeri 50+ olarak kabul edilir. Uzmanlar cilt sağlığı için 30-50 arasındaki güneş koruma faktörünün yeterli olduğunu belirtmektedir. Bunun için daha yüksek SPF değerine sahip ürünler olsa da koruma etkisi 50 SPF ile aynı olduğu için gereksiz bir tercih olacaktır. 50+ SPF’li bir güneş koruyucu yeterli korumayı sağlar ve 90 SPF’li bir ürüne ihtiyacınız olmaz. Ayrıca yüksek SPF değeri ciltte beyaz bir tabaka bırakma veya ağırlık hissi gibi olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir.

Hemen Okuyun  Skin Cycling Nedir?

Güneş Kremi Kaç Faktör Olmalı?

Güneş kremi seçerken gözümüzün önüne bir sürü kriter gelse de en önemlisi ürünün içeriğidir. Cilt tipinize ihtiyacınıza uygun bir ürün bulduktan sonra dikkat etmeniz gereken şey ise kaç SPF olması gerektiğidir. Her cilt tipi için güneş kremi kaç faktör olmalıdır sorusunun cevabı değişir. Cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korumak üzere tasarlanan bu kremler cilt tiplerine özel olarak farklılaşır. Lekeli, hassas, yaşlanma belirtileri gösteren ciltler gibi farklı ihtiyacı olan ciltler için farklı koruma dereceleri ve içerikleri vardır.

30 Faktör ve 50 Faktör Arasındaki Fark Nedir?

30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır. Her iki koruma seviyesi de güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yeterlidir.

50 Faktörlü Güneş Kremi Kaç Saat Korur?

Güneş koruyucu ürünlerin etkisi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Güneşin yoğunluğu, cilt tipi, güneşe maruz kalma süresi, saatler ve coğrafi konum gibi faktörler de koruyuculuğu etkileyebilir. Güneş kreminin koruyuculuğunu uzun süre koruyabilmesi için kullanacağınız ürün doğru miktarda ve düzenli olarak uygulanmalıdır. Genellikle 2 saatte bir veya terleme, yüzme, havluyla silme gibi durumlarda tekrar uygulamak gerekebilir. Güneş kreminin faktör derecesi koruyuculuk süresini değiştirmez.

Kışın Kaç SPF Kullanılmalı?

Güneş kreminin yazın kullanılması gerektiği düşünülse de kış aylarında da cilt güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalabilir. Bunun için kışın güneş koruyucu kullanmak önemlidir. Kış aylarında güneş ışınları yaz aylarına kıyasla daha az yoğun olduğu için daha düşük bir SPF kullanmak yeterli olur. 15 ya da 30 SPF değeri güneş korumasında yeterli olabilir. Bu durum sizin yaşadığınız çevreye, yaşam koşullarınıza göre değişir. Eğer kış aylarında bile güneş ışınlarını yoğun ve dik alan bir çevrede yaşıyor, güneşe sık maruz kalıyorsanız yine yüksek bir faktöre ihtiyaç duyabilirsiniz.

Hemen Okuyun  Doğru Nemlendirici Nasıl Seçilir?

Yazın Kaç SPF Kullanılmalı?

Yaz aylarında güneş ışınları yoğun olduğu için daha yüksek SPF içeren ürünler kullanmakta yarar vardır. Genel olarak 30 SPF yeterli olsa da cildinizin rengine, hassasiyetine ve güneş yoğunluğuna göre daha yüksek faktör de tercih edilebilir. Güneşe uzun süre maruz kalacaksanız güneş yanıklarına engel olmak için mutlaka yüksek bir SPF kullanmalı ve güneş koruyucunuzu sık sık yenilemelisiniz.

Yüz için Kaç SPF Kullanılmalı?

Yüz için kullanılacak güneş koruyucu ürünler vücut için olanlardan farklı olmalıdır. Cilt derisi vücudun her yerinde aynı kalınlık ve özellikte değildir. Yüz cildi vücudun diğer bölgelerine göre daha hassas yapıda olduğu için daha özenli bir bakım gerektirir. Yüz için kullanılan güneş kreminin SPF değeri cilt tipinize, hassasiyetine, yaşına ve güneşe maruz kalma süresine göre değişir. Yüz için genellikle 30 SPF kullanmak yeterlidir ancak cilt hassasiyeti yüksek olan kişiler için daha yüksek bir SPF kullanmak daha uygun olabilir.

SPF 50 Bronzlaştırır mı?

Kullanacağınız herhangi bir güneş koruyucu ürün cildinizi bronzlaştırmaz. Güneş koruyucu ürünlerin ilk amacı, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından  korumaktır. Bu ışınlar ciltte ciddi hasarlara yol açabilir, cilt kanseri, kırışıklıklar, lekeler ve diğer cilt problemlerine neden olabilir.

SPF İçeren Cilt Bakım Ürünleri Nelerdir?

Cildinizin sağlıklı kalması için güneşin zararlı etkilerinden korunması gerekir. SPF cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarından koruma faktörüdür. Bunun için birçok cilt bakım ürünü SPF içerir. Güneş kremleri ve losyonları, BB ve CC kremler, nemlendiriciler, fondötenler, dudak koruyucuları, tonikler ve yüz suları, serumlar farklı SPF seviyelerine sahip olabilirler.

SPF İçeren Makyaj Ürünleri Nelerdir?

Gelişen teknoloji ve beraberinde gelişen, değişen kozmetik sektöründe üretilen ürünlerin iyi güneş kremlerinin içerikleri de zaman içerisinde değişir. Güneşin yaydığı UV ışınlarına karşı cildi korumak gerektiği için makyaj trendlerinde popüler olan ürünler içeriğinde SPF değeri var olarak formüle edilir. Böylece makyaj yaparken kullanacağınız ürünler daha pratik hale gelir. Rujlar, dudak balsamları, allıklar, bronzerlar, maskaralar, eyelinerlar, göz kalemleri, nemlendiriciler SPF içerebilir ve cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korunmasına yardımcı olabilir. Kozmetik ürünlerin SPF seviyeleri genellikle düşüktür. Bunun için uzun süre ve doğrudan güneş ışığına maruz kalacaksanız ayrıca bir güneş koruyucu krem kullanmalısınız.

Hemen Okuyun  Cilt Kararmasına İyi Gelebilecek Çözümler Nelerdir?

 

Sık Sorulan Sorular

 

SPF’li nemlendirici gece sürülür mü?

SPF etkili ürünler cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için formüle edildiği için gece kullanımı uygun değildir. Gece cilt bakımı cildinizi yenilemek ve onarmak için tasarlanan cilt bakım ürünleri ile yapılmalıdır. Güneş koruyucular cildinizin gece yenilenmesini önleyebilir ve bu da cildinizin sağlıklı kalmasını engelleyebilir.

Tatilde Kaç Faktör Güneş Kremi Kullanmalı?

Tatilde kullanacağınız güneş kremi faktörü güneşe ne kadar maruz kalacağınıza ve cilt tipinize bağlı olarak değişir. Cildiniz güneşe maruz kalmaya karşı dirençliyse daha düşük bir faktör tercih edebilirken daha hassas bir cilde sahipseniz daha yüksek faktörlü bir ürün seçebilirsiniz. Cilt renginiz de yine güneş kremi faktörü konusunda sizin için belirleyici bir detay olabilir. Açık tenli insanlar, koyu tenli insanlara göre güneş yanığına daha meyillidirler. Bunun için her zaman yüksek faktörlü ürünler kullanmalıdırlar. Eğer açık tenli, hassas bir cilde sahipseniz  Celenes Dry Touch’ın 50 SPF etkili güneş kremi sizin için harika bir seçim olabilir. Doğa dostu bir ürün olması sayesinde cilde zarar veren kimyasallar olmadan formüle edilmiştir. Siz tatilin keyfini çıkarırken cildiniz de temiz içerikli bu ürünün korumasında olur.

(Visited 1.536 times, 1 visits today)