Anasayfa    /    Cilt Bakım   /    KANTARON YAĞI

KANTARON YAĞI

sempeak  18 Ekim 2023

Kantaron yağı, kantaron bitkisinin (hypericum perforatum) çiçeklerinden ve yapraklarından elde edilen bitkisel bir yağdır.

  1. Kantaron Yağı Nedir? 

Kantaron yağı, kantaron çiçeğinden elde edilen bir yağdır. Kantaron bitkisi, ılıman bölgelerde yetişen sarıçiçekleri olan bir bitkidir ve tıbbi amaçla kullanılır. Kantaron yağı, bu bitkinin özlerini bitkisel bir yağ içinde çözdürmek suretiyle üretilir. Tıbbi ve cilt bakımı amaçları için kullanılan bir yağdır.

  1. Kantaron Yağı Çeşitleri Nelerdir? 

Kantaron yağı, içerik açısından farklılıklar gösterebilir. Bazı kantaron yağları daha yüksek aktif bileşene sahiptir. Genellikle tıbbi ve terapötik amaçlar için kullanılır. Taşıyıcı yağlarla karıştırılan kantaron yağı ise cilt balkımı veya masaj için kullanılır. Kısacası kantaron yağı kullanım amaçlarına ve bileşenlerine göre değişir.

  1. Kantaron Yağı Nasıl Elde Edilir? 

Kantaron yağının yapımı oldukça basittir. Ancak çiçekleri toplamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var; çiçekleri sabahın erken saatlerinde toplamalısınız. Güneşli bir gün ise çiçeğin uçucu yağları daha yoğundur. Topladığınız çiçekleri temiz bir bez veya kâğıt havlu üzerinde kurumaya bırakın. Kurutma işlemi güneşte olmalıdır ve birkaç gün sabretmeniz gerekecektir. Temiz bir kavanoza kuruttuğunuz çiçekleri koyup üzerini taşıyıcı bir yağla, zeytinyağı gibi, tamamen kaplanacak şekilde doldurun. 2-6 hafta güneş alacak şekilde beklemeye bırakınız. İnce bir tülbent veya süzgeç ile yağınızı süzün. Serin ve karanlık bir yerde, temiz bir cam kavanozda uzun süre dayanacaktır. Kantaron yağınız hazır, ellerinize sağlık.

  1. Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir? 

Sarı kantaron yağı

  • Cilt tonunu dengeleyerek cilt bakımına yardımcı olur
  • Romatizmal ağrılar ve kas gerginliğine iyi gelir.
  • Yaraları iyileştirir.
  • Güneş yanıklarını tedavi eder.
  • Enfeksiyon tedavisine yardımcı olur.
Hemen Okuyun  Kaz Ayağı Nedir? Kaz Ayağı Kırışıklığı Görünümünden Kurtulmanın Yolları

Kırmızı kantaron yağı

  • İltihaplı cilt koşullarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Ağrı kesici özelliktedir.
  • Antioksidan etkilerinden dolayı yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Kronik hastalık riskini azaltır.
  • Sinirsel rahatlamaya yardımcı olur.
  1. Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır? 

Çeşitli sağlık ve cilt bakımı amaçları için kullanılabilir. Kantaron yağı kullanmadan önce herhangi bir hassasiyetiniz var mı mutlaka kontrol etmelisiniz. Temiz cildinize hafif masaj yaparak cilt lekeleriniz veya tahrişler için kullanabilirsiniz. Küçük kesikler, yanıklar ve yara izleri için de kullanabilirsiniz. Açık bir yara söz konusuysa mutlaka profesyonel bir sağlık personelinden yardım almalısınız. Kas ağrıları için ise masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Depresyon ver anksiyete için ise aromaterapi yağı olarak kullanılabilir. Dilerseniz buhar banyosuna da ekleyebilirsiniz.

  1. Kantaron Yağı Kimler İçin Sakıncalıdır?

Kantaron yağı bazı kişiler için oldukça sakıncalıdır. Cilt hassasiyeti ve alerjisi olanlar ilk defa kullanmadan önce mutlaka test etmelidirler çünkü kantaron yağı güçlü bir yağdır. Hamile ve emziren kadınların bu dönemde kullanmaları önerilmez. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir; özellikle kan sulandırıcılar ve bazı antibiyotiklerle kullanılmamalıdır. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar için uygun olmayabilir, dikkatli kullanılmalı. Depresyon ve anksiyete ilaçları ile etkileşime girebilir, doktora danışılmalıdır.

  1. Kantaron Yağının Yan Etkileri Var mı?

Kantaron yağı bazı kişilerde ve durumlarda fayda yerine zarar verebilir. Örneğin; cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir. Uyguladıktan sonra güneşe maruz kalmamalısınız. Aşırı kullanım ise cilt kuruluğuna yol açabilir. Nadir olarak da olsa bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gelişebilir; ciltte kızarıklık, şişkinlik, döküntü vb. kantaron yağı asla gözle temas etmemelidir. Göz tahrişine sebep olabilir, temas halinde mutlaka bol su ile durulanmalıdır. Bazı kişilerde sindirim sorunlarına sebep olabilir. Ağız yoluyla alındığında mide ağrısı, mide bulantısı veya ishale sebebiyet verebilir. Kullanılan birtakım ilaçların etkisini azaltabilir veya artırabilir.

  1. Kantaron Yağı Cilt Bakımında Kullanılabilir mi? 

Evet, kantaron yağı tabii ki cilt bakımında kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon, akne, egzama ve sedef tedavisinde kullanılabilir. Yara iyileşmesine yardımcı olur. Cilt bakımında etkisini gözlemlemek için belirli bir düzende kullanılmalı ve devamlılık sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki cildinizin yağlara alışma süresi vardır ve bu kişiden kişiye göre değişir. Böylelikle alacağınız sonuçların da zamanı değişecektir. Ancak herhangi alerjenik reaksiyon gözlemlerseniz kullanımın hemen bırakmalısınız.

  1. Kantaron Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı cilt tonunu dengeler ve pigmentasyon probleminin tedavisine yardımcı olur. Cilt yaşlanması belirtilerini azaltır. Cilde nem sağlar ve cilt bariyerini güçlendirir. Cildinizde bulunan yara izlerine doğrudan uygulayarak ciltteki iyileşme sürecini hızlandırır. Ciltteki tahrişleri ve kızarıklıkları azaltır.

  1. Kantaron Yağı Yüze Nasıl Uygulanmalıdır? 

Cildiniz temiz ve kuru olmalıdır. Birkaç damla yağ almanız yeterli olacaktır. Kantaron yağını yüzünüzdeki ,ihtiyaç duyduğunuz bölgelere doğrudan uygulayabilirsiniz. Ancak göz ve dudak çevresi hassas olduğu için uygulamamalısınıuz. Geceleri uygulamak daha iyidir. Sonrasında mutalaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.

  1. Kantaron yağı yüzde kaç dakika bekletilir? 

Herhangi bir süre belirlemeden kantaron yağını cildinizde bırakabilirsiniz. Ancak cildinizin tepkilerini izlemelisiniz.

  1. Cildinize Kantaron Yağı Uygularken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Cildinizin temiz olduğuna emin olmalısınız. Az miktarda yağ almalı ve nazikçe uygulamalısınız. Göz ve dudak bölgesine uygulamamalı, güneşten korumalısınız.

Hemen Okuyun  Gül Yağı: Saç ve Cilt İçin Doğal Bir Işıltı Kaynağı

 Sıkça Sorulan Sorular

  • Kantaron yağı kırışıklıklara iyi gelir mi?

İçeriğindeki antioksidanlarla kantaron yağı cilt yaşlanması belirtilerini azaltır ve kırışıklıklara iyi gelir. Ancak unutmamak gerekir ki bu kişiden kişiye değişir.

  • Kantaron yağı cildi sıkılaştırır mı?

Kantaron yağının cildi sıkılaştırmak için özel bir etkiye sahip değildir. Cildinizi sıkılaştırmak için kollajen ve elastin üretimini artırmalısınız.

  • Kantaron yağı günde kaç defa yüze sürülür?

Kantaron yağını cilde uygulama sıklığı, cilt tipinize ve ihtiyacınıza göre değişebilir. Genellikle günde bir defa ve geceleri uygulanması tavsiye edilir. Düzenli kullanım çok önemlidir. Etkilerini gözlemlemek için belirli bir programı takip ederek cildinizin alışmasını sağlamalısınız.

  • Kantaron yağı güneş kremi yerine geçer mi?

Kantaron yağı asla güneş kremi yerine geçmez ve güneşten korunma amacıyla kullanılmaz. Üstelik kantaron yağını sürüp güneş ışığına maruz kalırsanız bu yağ, cildinizi hassaslaştırarak cildinize fayda yerine zarar verecektir.

  • Kantaron cildi beyazlatır mı? 

Kantaron yağı, cildi beyazlatmak için özel bir etkiye sahip değildir. Genellikle yara izleri, lekeler, tahrişler, cilt problemlerini hafifletmek amacıyla kullanılır. Cilt tonunu değiştirmek veya cildi beyazlatmak için özel ürünler ve tedaviler uygulanmalıdır. Kantaron yağı;  cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olabilir ancak beyazlatma gibi bir etkisi yoktur.

  • Gece yatarken yüze kantaron yağı sürülür mü?

Kantaron yağı genellikle gece yatmadan önce cilde uygulanmalıdır. Çoğu kişi kantaron yağını cilt bakım rutinlerinin bir parçası olarak gece kullanır çünkü gece cilt yenilenme sürecine girdiğinden yağın cilde faydası daha fazladır.

(Visited 106.101 times, 2 visits today)