Soğuk Havalar Yaklaşırken Çevrenizdeki Patili Dostlara Yardım Etmek İçin Yapabileceğiniz 5 Şey

sempeak  1 Aralık 2022

sürdürülebilir yaşamSoğuklar kapıdayken çevremizde yaşayan patili dostlarımızı da unutmayalım! Türkiye’de yaklaşık 10 milyon sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor. Ne yazık ki soğuk havalarda patili dostlarımızın yaşam şartları da sertleşiyor. Yiyecek, su ve barınma bulma imkânları hem hava şartları hem de park ve bahçelerde daha az insan bulunması gibi faktörler sebebiyle zorlaşıyor. Kış aylarını sokakta geçiren patili dostlarımıza yardımcı olmak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için yapabileceklerinizi derledik.

1- Düzenli olarak mama ve su verin

Sokağınızın köşesine, apartmanınızın önüne ya da varsa bahçenize kedi ve köpek maması ve su koyarak sokak hayvanlarının beslenmesine destek olabilirsiniz. Yenebilir durumda ve kemiksiz olması şartıyla fazla gıdalarınızı mahallenizdeki hayvanlarla paylaşabilir, onlara ev yapımı mamalar hazırlayabilirsiniz. Yoğurt ve dondurma gibi plastik kutuda satılan yiyeceklerin kaplarını mama-su kabı olarak kullanabilirsiniz.

2- Barınma imkânı sağlayın

Boş kargo kolilerinin iç kısmını strafor, dışını ise kalın naylonla su geçirmeyecek şekilde kaplayarak kolaylıkla kedi ve köpek evleri yapabilir, sokağınıza yerleştirebilirsiniz. Yaptığınız kutuların üzerine çöpe atılmaması için not yazmayı da unutmayın. Watsons’ın Pati Dostu Watsons projesi, sokakta yaşayan patili dostlarımızın barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Watsons mağazaları önlerinde konumlandırılan mama/su kapları ve kedi/köpek kulübeleri ile sokaklardaki patili dostlarımızı mağazaların önünde ağırlıyor, onları besliyor, koruyor. Ayrıca patili dostlarımız sıcak ve soğuk havalarda mağaza içine girmek isterse seve seve mağazaları onlarla paylaşıyor. Bunun yanında Watsons Türkiye, Şişli Belediyesi Komşu Kart işbirliği ile Şişli bölgesindeki 11 mağazasında konumlandırdığı plastik geri dönüşüm kutularına atılan her bir plastik atığın geri dönüşümünden elde edilen gelir ile patilli dostlarımıza mama sağlıyor. Plastik atıklarınızı Şişli bölgesindeki Watsons mağazalarına getirerek siz de sokak hayvanlarına mama desteğinde bulunabilirsiniz.

Ayrıca iş arkadaşlarınız ve komşularınızla konuşarak soğuk ve yağışlı havalarda sokak hayvanlarını bina girişlerinde, ortak alanlarda ya da garajda ağırlamayı değerlendirebilirsiniz. Unutmayın bu dünya hepimizin!

Hemen Okuyun  Doğa Dostu Ürünler ile Sürdürülebilir Bir Gelecek

3- Arabaya her binişinizde kaputu mutlaka kontrol edin

Özellikle yavru kediler, soğuk havalarda araba kaputlarının içerisine saklanabiliyor. Arabanızı çalıştırmadan önce kaputa vurarak veiç kısmına göz gezdirerek uyuyan bir hayvan olup olmadığını kontrol edin.

4- Yardımlaşma gruplarına üye olun

Artık hemen her mahallede sokak hayvanlarına yardım etmek için dayanışma grupları bulunuyor. Bu grupları sosyal medya üzerinden takip edin ve üye olun. Grup üyeleriyle tanışıp dayanışarak sıralı besleme ve bakım etkinliklerine katılın. Barınakların, derneklerin ve belediyelerin yaptığı duyuru ve haberleri takip ederek de sokak hayvanlarına nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenebilir, diğer gönüllülerle beraber siz de çevrenizde farkındalık yaratabilir, yardım kampanyaları başlatarak hayvanlara destek olabilirsiniz.

5- Yapabiliyorsanız geçici ya da kalıcı yuva olun

Bir sokak hayvanı için yapılabilecek en değerli şey ona mutlu, sağlıklı ve huzurlu yaşayabileceği bir yuva sağlamaktır. Hastalığında, sağlığında bir kedi ya da köpeğe mutlu bir yaşam sağlayabilecek koşullara ve sorumluluk bilincine sahip olduğunuzdan eminseniz siz de bir patili dostumuzu sahiplenebilirsiniz. Eviniz yuva arayan hayvanları bir süreliğine misafir etmeye müsaitse onlar yeni evlerini bulana kadar geçici yuva olabilirsiniz. Hayvan misafir etmeye uygun koşullarınız bulunmuyorsa yuva arayan hayvan ilanlarını yaygınlaştırarak daha fazla insana ulaşmasını sağlayabilir, daha hızlı yuvalanmalarını sağlayabilirsiniz.

sürdürülebilir yaşam watsons

(Visited 1.075 times, 1 visits today)