Kozmetik alışverişlerimizde karbon ayakizimizi azaltmak için neler yapabiliriz?

d-option  16 Şubat 2023

Endüstri Devrimi’nden bu yana devam eden ve son on yılda gezegenimizde beklenenin de üzerinde hasara yol açan iklim krizi, her birimize daha sürdürülebilir ve bilinçli yaşamamız konusunda adeta uyarıda bulunuyor. Gündelik yaşam alışkanlıklarımızda belirli değişiklikler yaparak hepimiz daha sürdürülebilir bir yaşama geçiş yapma konusunda basit ama etkili adımlar atabiliriz. Satın aldığımız ürünler de etkili değişim yaratma konusunda hatırı sayılır bir rol oynuyor.

Artık hemen her endüstrinin dünyanın geleceğini önemseyen ve sürdürülebilir alışveriş yapmaya özen gösteren tüketiciler için geliştirdiği çevre dostu ürünleri bulunuyor. Siz de Watsons mağazalarında, watsons.com.tr’de ve Watsons Mobil Uygulaması’nda yer alan Sürdürülebilir Yaşam kategorisindeki vegan, organik ve sürdürülebillir ürünleri tercih ederek daha sürdürülebilir ve bilinçli alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz.

Sürdürülebilir Yaşam kategorisi hangi ürünlerden oluşur?

  • Sürdürülebilir Yaşam ürünleri kategorisi üç farklı gruptan oluşuyor. Bunların ilki vegan ürünler. Vegan ürünler, hayvansal ya da hayvansal türevli (yumurta, bal ve süt gibi) hiçbir içeriği formüllerinde bulundurmayan ürünleri ifade eder.
  • İkinci grupta organik kozmetik ürünleri yer alıyor. Organik ürünler, hem hammaddeleri hem de bitmiş ürün bazında içeriklerinin en az yüzde 95’i organik üretim gereklilikleri yerine getirilerek oluşturulmuş ve organik ürün sertifikalarına sahip olan ürünlerdir.
  • Son gruptaki sürdürülebilir ürünler ise içerik ve ambalaj bakımından çevreye verilen zararı ve karbon ayakizini azaltmaya yönelik üretilen, yeniden dolum imkanı sunan ve doğa dostu ürünlerdir.

Neden sürdürülebilir kozmetik ürünleri kullanmalıyız? Sürdürülebilir kozmetik ürünlerini tercih ederek karbon ayakizimizi nasıl düşürebiliriz?

Diğer canlıların yaşamına saygı: Alışverişlerinizde sürdürülebilir kozmetik ürünlerini tercih ederek hem kendi sağlığınıza, hem diğer canlılara hem de çevreye verdiğimiz zararı en aza indirgeyebiliriz. Örneğin, zehirli kimyasallar kullanılmadan yetiştirilen içerikler kullanılarak üretilen organik ürünler zararlı maddelerin toprağa ve suya karışma riskini de ortadan kaldırdığından tarım yapılan bölgedeki hayvan popülasyonlarının refahını, toprak ve su kalitesinin artmasını da sağlar.

Hemen Okuyun  Geri dönüşüm yaparak hem dünyayı hem de bedensel ve mental sağlığınızı iyileştirin

Daha sağlıklı bir beden: Tüm vücudumuzu kaplayan derimiz, en büyük organımızdır ve beslenmesi gerekir. Derimizin ayrıca bizi enfeksiyondan korumak ve toksinleri filtrelemek gibi görevleri de vardır. Yani cilt ve saç bakımı sadece estetik bir mesele değil, aynı zamanda sağlığımızın korunması için de önemli bir rutindir. Sürdürülebilir Kozmetik ürünlerinin içerdiği organik ve sürdürülebilir bileşenler, cildimize ve saçlarımıza fayda sağlar.

Daha az atık, daha temiz bir dünya: Geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilen ya da yeniden doldurulabilen ambalaja sahip kozmetik ürünleri kullanmak da alışverişlerimizde karbon ayakizimizi azaltmanın bir başka değerli yoludur.

Kozmetik ürünler için yeniden dolum yapan ambalajların kullanıldığı bir senaryoda, güzellik endüstrisiyle ilişkili karbon emisyonlarının ortalama yüzde 70’i ortadan kaldırılabilir. Örnek vermek gerekirse; Naturals by Watsons’ın yeniden dolum yapan torba ambalaj şampuanlarını alıp evdeki şişenize doldurursanız %78 daha az plastik tüketmiş olacak ve dünyamızın güzelliğini korumak için büyük bir adım atmış olacaksınız.

Tek kullanımlık plastikler yerine geri dönüştürülebilir ambalajlar ya da yeniden dolum imkanı sunan ürünleritercih ederek plastik atık miktarınızı azaltabilir ve karbon ayakizinizi düşürebilirsiniz. Adil ve sürdürülebilir üretim yapan markaları desteklemek aynı zamanda bu markaların görünürlüğünün artmasını ve diğer yatırımcıların da benzer çevre dostu üretim yöntemlerini benimsemek için çaba sarf etmelerini sağlayacaktır.

(Visited 500 times, 1 visits today)