SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR HAYAT İÇİN KOLAYLIKLA YAPABİLECEĞİNİZ 22 ÇEVRE DOSTU HAREKET

Watsons  22 Nisan 2022

surdurulebilir-yasam
surdurulebilir-yasam

22 Nisan Dünya Günü haftasında, gezegenimizi daha sürdürülebilir ve daha güzel hale getirmek için rahatlıkla yapabileceğiniz 22 çevre dostu hareketi derledik:

Tasarruf

  1. Evlerde kullanılan suyun yüzde 40’ı banyoda kullanılan Dişinizi fırçalarken ve duş alırken, kullanmadığınız anlarda suyu kapatın.
  2. Kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızı kapatın.
  3. 20 dakikadan kısa süreli mesafelerde taşıt kullanmak yerine yürüyün.
  4. Tasarruflu ampuller eski tip ampullerden beş kat daha fazla verimlidir. Enerji tasarruflu ampuller kullanın. Türkiye’nin elektrik tüketimi 2021 yılında 2020 yılına göre %12 artış gösterdi. İş yerinizde ya da evinizde açık unutulan ışıkları kapatın.
  5. Sebze ve meyveleri yıkadığınız suyu dökmeyin, bu suyla bitkilerinizi sulayın.
  6. Birçok elektronik eşya stand-by konumundayken de elektrik harcamaya devam eder. Açma kapama düğmesi olan çoklu prizleri tercih edin ve kullanmadığınız anlarda prizinizi düğmesinden kapatın.

Geri Dönüşüm

  1. Geri dönüştürülebilir atıklarınızı ayrı kutularda biriktirin ve geri dönüşüm kutusuna atı
  2. Lavaboya dökülen bir litre atık yağ bir milyon metreküp temiz suyu kirletiyor. Komşularınızla konuşarak apartmanınıza bir atık yağ bidonu yerleştirmeyi teklif edin. Atık yağlarınızı hep beraber biriktirin ve belediyenizle iletişime geçerek atık yağlarınızı almalarını
  3. Yanınızda kendi matara ve kahve bardağınızı taşıyarak tek kullanımlık kağıt ve plastik ile vedalaşın.
  4. Gerçekten ihtiyacınız olmadıkça çıktı almak için yazıcı kullanmayı Tek bir tarafını kullandığınız kâğıtları müsvedde olarak kullanmak üzere bir kenara ayırın. Bir ton kâğıdın azaltılması, 85 metrekarelik orman tahribatının önüne geçer.
  5. Neredeyse her evde en az bir çalışmayan elektronik eşya çekmecelerde duruyor. Bozuk telefon, bilgisayar gibi elektronik aletleri geri dönüşüm merkezlerine yollayın.
  6. Pillerin içerisinde bulunan ağır metaller doğru bertaraf edilmediklerinde toprağa ve suya karışı Ömrü biten pillerinizi geri dönüştürün.
Hemen Okuyun  Yağ Yakmak İçin Altı Farklı Ev Egzersizi

Gıda

  1. Türkiye’de her gün 10 milyon ekmek çöpe atılı Her yıl kişi başı 93 kilogram yiyecek israf ediliyor! Çöpe atılan gıdayı azaltmak için planlı alışveriş yapın.
  2. Sebze ağırlıklı bir beslenme düzenine geç Daha az et tüketmek için kendinize bir beslenme takvimi hazırlayın.
  3. Sebze ve meyvelerin hangi mevsimde yetiştiğini öğrenin ve mevsiminde beslenmeye gayret edin. Tüketemeyeceğiniz, olgunlaşmış meyveleri atmak yerine reçel yapı
  4. Gıda alışverişlerinizde küçük ve yerel üreticileri desteklemeye gayret edin, semt pazarlarını ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Dayanışma ve Farkındalık

  1. Kapınızın önüne sokak hayvanları için mama ve su kapları yerleş
  2. Çevrenizdeki insanları da davet edeceğiniz orman ya da sahil temizlik günleri organize edin.
  3. Artık işinize yaramayan, kullanılabilir durumdaki eşyalarınızı mahalle gruplarıyla paylaşın ya da Sivil Toplum Kuruluşlarına bağışlayın.
  4. Arılar yoksa biz de yokuz! Balkon ya da bahçenizde lavanta, kekik, hanımeli ve sardunya gibi arıların sevdiği bitkileri yetiş
  5. İlginizi çeken çevre haberlerini sevdiklerinizle paylaşın ve onların da haberdar olmasını sağlayın.
  6. Dünya için yararlı işler yaptığına inandığınız bir kuruma üye ya da gönüllü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 943 times, 1 visits today)