Hızlı Erişim
Yaşadığımız dünyayı hep birlikte koruyalım, geleceğe daha yaşanabilir bir gezegen bırakalım!
Her yıl 22 Nisan bize yaşadığımız dünyayı korumak için neler yapabileceğimizi hatırlatan Dünya Günü (Earth Day) olarak kutlanıyor. Doğanın önemine dikkat çekmek ve insanların doğayla uyum içinde yaşamasını sağlamak için bir kez daha alışkanlıklarımızı gözden geçiriyoruz.
Bundan tam 53 yıl önce kutlanmaya başlanan Dünya Günü bizim için bugün hala çok önemli. 22 Nisan 1970 tarihinde ABD’de başlayan bir çevre hareketi sonucunda, o zamandan bu yana her yıl aynı tarihte kutlanan Dünya Günü, günümüzde etkilerini gördüğümüz küresel ısınma, iklim krizi gibi sorunlar nedeniyle bugün daha da anlamlı. Hızlı sanayileşme ile doğal kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği, iklim değişikliği, ormanların zarar görmesi ve biyoçeşitliliğin kaybı gibi çevresel sorunlara dikkat çekilen Dünya Günü birçok ülkede kutlanıyor.
Küçük adımlarla büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bunun için ne yapabiliriz?
Dünya Günü’nü kutlarken bizler de bireysel olarak yapabileceğimiz küçük değişikliklerle ekosisteminin korunmasına katkı sunabiliriz.
Kullanmadığınız elektrikli aletleri fişten çıkararak elektrik tasarrufu sağlayabiliriz. Bu kadar az elektrik tasarrufuyla nasıl bir fayda sağlanabilir ki demeyin. Örneğin bir televizyonun açık olmasa da fişe takılıyken tükettiği ortalama enerji 1,3 watt. Yani aslında biz kullanmasak da fişe takılıyken enerji tüketimi söz konusu. Fişten çekmemiz halinde hem enerji tüketimimizi azaltabilir hem de az da olsa faturalarımızı düşürebiliriz.
Bazen yollar gözümüzde büyür, iki durak olan mesafe için bile araç kullanma ihtiyacı duyarız. Yakın mesafelere giderken araç veya taksi kullanmak yerine metro, otobüs gibi toplu taşımayı tercih edebilir veya yürüyerek gitmeyi tercih edebiliriz. Bu sayede gün içinde attığımız adım sayısını artıracağımız için hem mental hem de fiziksel olarak bize iyi gelecek bir alışkanlık kazanabiliriz. Zihnimizi tazelerken çevreye ve sağlığımıza da fayda sağlamış oluruz.
Tek kullanımlık pet şişeler yerine tekrar doldurulabilen su şişelerini kullanabiliriz. Bu sayede doğada çözünmesi uzun yıllar alan plastik atıkları azaltabiliriz. Böylece her zaman yanımızda su bulundurabilir, filtre ve sebil gibi alanlarda mataramızı doldurabilir ve hem bütçemize hem de çevremize katkı sağlayabiliriz.
Alışverişlerimizde sürdürülebilir ürünleri tercih edebiliriz ve tüketirken çevremize verdiğimiz zararı azaltabiliriz. Kişisel bakımdan giyime kadar pek çok ürünün etiketinde hangi içeriklerle üretim yapıldığı, üretilirken çevreye saygılı bir anlayış benimsenip benimsenmediğine dair ibarelere yer veriliyor. Alışverişlerimizde etiket okuyarak öncelikle geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilen ürünleri tercih edebiliriz. Ayrıca geri dönüştürülebilir ibaresi olan ambalajları doğru geri dönüşüm kutularına atarak çevre kirliliğine karşı mücadeleye katkı sağlamış oluruz.
Küçük adımlarla büyük Dünya’mızı kurtarabilir ve geleceğe güzel bir miras bırakabiliriz. Önemli bir noktayı unutmayalım, bu küçük adımlarımız sürdürülebilir olmalı. Devamlılığını sağlayıp yeni adımlar eklemeyi de unutmamalıyız. Geleceğe daha güzel bir gezegen bırakmak dileğiyle, hepimizin Dünya Günü kutlu olsun!
Yardımcı Kaynaklar:
https://www.webtekno.com/elektronik-alet-prize-takiliyken-elektrik-harcar-mi-h130951.html