Evde Ayak Peelingi Nasıl Yapılır?

sempeak  29 Eylül 2024

Ayak Peelingi Nedir?

Ayaklardaki ölü deri hücrelerini temizlemek ve cildi yumuşatmak için kullanılan bir bakım yöntemi olan ayak peelingi aynı zamanda ayaklardaki sertleşmiş deriyi, nasırları ve çatlakları gidermeye de yardımcı olur.

Evde Ayak Peelingi Yapmanın Faydaları Nelerdir?

  • Marketten alabileceğiniz malzemelerle ya da doğal ürünlerle kolayca hazırlayabileceğinizden evde ayak peelingi yapmak profesyonel bakım hizmetlerine kıyasla çok daha düşük maliyetlidir.
  • Haftalık ya da ihtiyaç duyduğunuzda kolayca uygulayabileceğinizden düzenli olarak bakım yapmanızı kolaylaştırır.
  • Düzenli olarak uygulandığında ayaklardaki ölü deriyi temizleyerek nasır ve çatlak oluşumunu azalttığından ayak sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
  • Peeling kan dolaşımını artırdığından cildi canlandırarak ayaklarınızın daha sağlıklı görünmesini sağlar.

Ayak Peelingi İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?

  • Yumuşak bir dokuya sahip olan şekeri hassas cildinizden ölü deriyi temizlemek için kullanabilirsiniz veya daha iri taneli olan deniz tuzunu kalın deri ve daha sert olan nasır bölgelerini yumuşatmak için tercih edebilirsiniz.
  • Cildi besleyici nemlendirici özelliklere sahip olan zeytinyağı ve hindistan cevizi yağını peeling sonrası ayakların yumuşak kalması için kullanabilirsiniz.
  • Ayakları derinlemesine temizleyip ölü deriyi arındırırken aynı zamanda ayak kokusunu da gidermeye yardımcı olan karbonatı kullanabilirsiniz.
  • Sert yapısı sayesinde ölü deriyi uzaklaştırırken ayaklara enerji veren bir etki sağlayan kahve telvesi de peelingde sıklıkla tercih edilmektedir.
Hemen Okuyun  Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde Ayak Peelingi Nasıl Hazırlanır?

  1. 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir kapta karıştırın ardından hazırladığınız karışımı ayaklarınıza dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayın. 5-10 dakika bu hareketi devam ettirdikten sonra ılık suyla durulayın.
  2. 2 yemek kaşığı kahve telvesi, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak yoğun bir kıvam elde ettikten sonra 5-10 dakika boyunca dairesel hareketlerle ayaklarınıza peeling yapın. İşlem sonrasında ılık su ile ayaklarınızı durulayıp besleyici ve nemlendirici yağlarla bakımı tamamlayın.
  3. 2 yemek kaşığı karbonat, yarım limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırdıktan sonra 5-10 dakika boyunca dairesel hareketlerle masaj yaparak ölü derileri arındırın. İşlem sonrasında ayaklarınızı ılık su ile durulayıp nemlendirmeyi unutmayın.

Ayak Peelingi Uygulama Yöntemi Nasıl Olmalıdır?

  • Peeling işlemine başlamadan önce ayakları yumuşatmak önemli olduğundan ılık suyun içerisine birkaç damla lavanta yağı ekleyerek ayak banyosu yapabilirsiniz.
  • Ayak banyosundan sonra hazırladığınız peeling karışımını özellikle nasırlı ve sertleşmiş bölgelere yoğunlaşarak dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayınız.
  • Peeling işlemini tamamladıktan sonra ayaklarınızı ılık su ile hiçbir ölü deri kalmayana kadar yıkayınız.
  • Yoğun bir ayak kremi, vazelin ya da doğal yağ (Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi) kullanarak ayaklarınızı iyice nemlendirin.
  • Ayak peelingi haftada 1-2 kez yapılabilir. Aşırı peeling cildinizi tahriş edebilir, bu nedenle düzenli ancak aşırıya kaçmadan uygulama yapmak önemlidir.

Ayak Peelingi Ne Kadar Sıklıkla Yapılmalıdır?

Ayak peelingi, cilt sağlığını korumak ve ayakları yumuşak tutmak için düzenli olarak yapılmalıdır. Ancak peeling sıklığı cilt tipine ve ayaklardaki sertleşme durumuna göre değişiklik gösterebilir. Genel öneriler şunlardır:

  • Normal ciltler için haftada 1 kez yeterli olacaktır.
  • Hassas veya kuru cilde sahip kişiler, cilt tahrişini önlemek için daha nazik ve seyrek peeling uygulamayı tercih etmelidir ve haftada 1-2 kereyi aşmamalıdır.
  • Eğer ayaklarınızda sertleşmiş bölgeler veya nasırlar varsa haftada 2 kez peeling yapabilirsiniz.
  • Yaz aylarında ayaklar daha fazla açıkta kaldığı için bu dönemlerde peeling sıklığı haftada 1-2 kez olabilir. Kış aylarında ise ayaklar genellikle kapalı kaldığından 2 haftada 1 yeterli olabilir.
Hemen Okuyun  Dişil Enerji Nedir, Dişil Enerji Nasıl Yükseltilir?

Evde Ayak Peelingi Sonrası Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Evde ayak peelingi sonrasında cilt bakımını doğru yapmak peelingin etkisini artırdığından ayakların sağlıklı ve yumuşak kalmasında önemli bir unsurdur. Peki peeling sonrası cilt bakımı nasıl olmalıdır?

  • Peeling işleminden sonra kalan peeling malzemelerini temizlemek ve ölü deriden cildi arındırmak için yıkama işlemi oldukça önemlidir.
  • Ardından cildin üst tabanını temizlediğimiz için bir sonraki aşamada gereken nemi sağlamak için Beauty Formulas Ayak Kremi gibi yoğun nemlendirici ürünler kullanılması gerekmektedir. Nemi korumak için düzenli nemlendirmek önemlidir.
  • Daha derinlemesine bir bakım isterseniz peeling sonrası Superdrug Besleyici Marula Yağı Özlü Ayak Maskesi gibi yoğun nemlendiricili ayak maskesi kullanabilirsiniz.
  • Nemlendirici uyguladıktan sonra pamuklu çorap giymek ayaklarınızın nemi daha iyi tutmasına yardımcı olduğundan özellikle gece yapılması önerilmektedir.

Ayak Peelingi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ayak peelingi yaparken cildin zarar görmemesi ve maksimum faydayı elde etmek için bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir.

  • Öncelikli olarak ayak cilt tipinize uygun peeling ürünleri seçmelisiniz. Hassas bir cildiniz varsa şeker gibi ince taneli ürünleri tercih edebilirken sertleşmiş bir cilt yapısına sahipseniz deniz tuzu ve kahve telvesi gibi daha iri taneli peelingler kullanabilirsiniz.
  • Aşırı peeling ciltte tahriş ve hassaslık gibi sorunlara neden olduğundan sık yapmaktan kaçınılmalıdır. Haftada 1-2 kez yapmak yeterli olacaktır.
  • Peeling yaparken aşırı baskı uygulamak ciltte tahrişe neden olabildiğinden nazik ve dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulamaya dikkat ediniz.
  • Peeling sonrası ürün kalıntılarının tamamen temizlendiğinden emin olunmalı aksi takdirde ciltte tahriş ve rahatsızlık olabilir.
  • Peeling sonrası cildin üst tabakasındaki ölü deri yok olduğundan cilt normalden daha fazla neme ihtiyaç duyar. Yoğun bir ayak nemlendiricisiyle veya doğal yağlarla ayakları nemlendirmek önemlidir.
Hemen Okuyun  Deodorant Kullanmanın Püf Noktaları

Evde Ayak Peelingi İçin Doğal Tarifler Nelerdir?

  1. 2 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve isteğe bağlı olarak yarım limon suyunu bir kapta karıştırarak dairesel hareketlerle ayaklarınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  2. 2 yemek kaşığı deniz tuzu, 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ve isteğe bağlı olarak 3-4 damla lavanta yağını bir kapta karıştırdıktan sonra ayaklarınızdaki özellikle sertleşmiş bölgelere dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  3. 2 yemek kaşığı kahve telvesi, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını bir kapta karıştırarak yoğun bir kıvam elde edin ardından ayaklarınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Ayak Peelingi İçin Hangi Cilt Tiplerine Uygun Tarifler Var?

Seçeceğiniz ürünlere göre her cilt tipine uygun ayak peelingi tarifi hazırlayabilirsiniz.

  1. Normal ciltler genellikle dengeleyici ve bakım yapan peelinglerle sağlıklı kalabilir.
  • 2 yemek kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limon suyunu karıştırarak bir peeling oluşturabilirsiniz.
  1. Kuru ciltler cildin nemini kaybetmemesi için daha yoğun nemlendirici içerikleri olan peelinglere ihtiyaç duyar.
  • 2 yemek kaşığı öğütülmüş yulaf, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırarak bir peeling oluşturabilirsiniz.
  1. Hassas ciltler tahrişe daha yatkın olduğundan daha dikkatli olunmalıdır.
  • 2 yemek kaşığı karbonat ve 2 yemek kaşığı yoğurdu karıştırarak bir peeling oluşturabilirsiniz.
  1. Sert ve nasırlı ayaklar, ölü deriyi temizlemek için daha güçlü peelinglere ihtiyaç duyar.
  • 2 yemek kaşığı kahve telvesi ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak bir peeling oluşturabilirsiniz.
(Visited 38 times, 1 visits today)