Anasayfa    /    Makyaj   /    Fondöten Nedir?

Fondöten Nedir?

sempeak  10 Eylül 2023

Cildinizin tonunu eşitlemek, kusurlarınızı kapatmak ve cildinize düzgün bir görünüm vermek için kullanılan bir üründür.

2.Fondöten Ne İşe Yarar?

Eşitlenmiş bir cilde sahip olmak için cilt tonunuzu dengeler ve tek bir renkte görünmenizi sağlar. Hepimiz kusurluyuz; sivilce izleri, lekeler ve kızarıklıklarımız var fondöten bunları kapatır ve pürüzsüz bir görünüm sağlar. Cildinizi makyaja hazırlar ve makyajınızın uzun süre dayanmasını sağlar.

3.Fondöten Çeşitleri Nelerdir? 

Farklı cilt ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre farklı formüllerde ve tiplerde fondöten çeşitleri mevcuttur.

3.1 Stick Fondöten

Kalem veya ruj gibi bir çubuk formunda olan fondöten türüdür. Krem veya sıvı fondötenlere oranla daha yüksek kapatıcılığa sahiptir. Uygulaması kolay, yüze hacim veren, yağlı ciltlere daha uyumlu bir fondötendir. Fazla kullanmaktan kaçınmanız ve ürünü cildinize düzgün bir şekilde dağıtmalısınız, aman cildinizi fondötenden önce nemlendirmeyi unutmayın.

3.2 Krem Fondöten

Kusurları muhteşem şekilde kapatan, kalıcı ve doğal bitiş sunan krem fondötenler kuru veya normal ciltler için çok daha uygundur. Kusurlu bölgelere yoğunlaşarak daha yoğun kapatıcılık elde edebilirsiniz.

3.3 Toz Fondöten

Hafif bir kapatıcılık, mat bir bitiş (yağlı ciltler için olağanüstü bir seçenek), hafif bir yapı ve genellikle cilt temizleyici özelliklere sahiptirler. Uygulamadan önce cildinizi temizlemek ve nemlendirmek çok önemli. Uygularken de fırça veya sünger kullanmak toz fondöteni cildinize düzgün şekilde dağıtmanızı sağlar. Doğal ve hafif bir makyaj isteyenler için doğru tercih.

Hemen Okuyun  Kirpik Tipinize Uygun Maskara Seçin

3.4 Hafif Renkli Nemlendirici Fondöten

Hafif renkli nemlendiriciler, yoğun kapatıcılığa sahip değildirler. Nemlendirici özelliği sayesinde kuru veya normal ciltler tercih edebilirler. Gündelik yaşamda hafif bir renk ve nem sağlamak amacıyla kullanılır. Hassas ciltler de bu ürünü çok sevecektir.

3.5 Pigmentli Mineralli Pudra

Doğal mineral içerikleri ve renk pigmentleri ile formüle edilmiş ürünlerdir. Kimyasal katkı maddeleri ve sentetik bileşenler içermezler. Tahriş riski azdır. Farklı cilt tonlarına uygun seçenekler sunarlar. Daha yüksek kapatıcılık elde etmek isterseniz pudranızı katmanlar halinde uygulamalısınız.

3.6 Sıkıştırılmış Pudra

Toz formdaki pudranın sıkıştırılmış formu olan üründür. Mat bir bitiş sağlar, parlamayı önler ve hafif bir kapatıcılığı vardır. Gün içinde makyajınızı tazelemek için kullanabilirsiniz. Eğer fazla pudra uyguladıysanız ürünü bir sünger veya fırça yardımıyla fazla ürünü alabilirsiniz.

4.Fondöten Nasıl Sürülür?

Her cilt farklıdır bu nedenle size uygun uygulama tekniğini bulmalısınız. Fondöten fırçaları, süngerler veya parmak uçlarını kullanabilirsiniz. Fakat hangi teknik olursa olsun öncelikle iyi temizlenmiş ve nemlendirilmiş bir cilde sahip olduğunuza emin olmalısınız. Doğru rengi seçmeli ve başlangıçta az miktarda uygulamalısınız. Göz çevresi, burun ve dudak kenarları gibi bölgelere dikkatlice uygulamanız gerekir. Hafif bir pudra ile fondöteninizi sabitleyebilirsiniz.

5.Fondöten Neyle Sürülür?

Fondöteninizi parmaklarınız, makyaj süngeri ve fondöten fırçasıyla uygulayabilirsiniz. Parmaklarınızla uygularken cilde baskı yapmamalısınız. Makyaj süngeriniz hafif nemli ise daha iyi sonuçlar alırsınız. Fondöten fırçası ile uygularken yumuşak hareketlerle yüzün ortasından dışa doğru hareket etmelisiniz.

6. Fondöten Sürerken En Çok Yapılan Hatalar

Yanlış renk seçimi, fazla miktarda uygulama, cilde baskı yapma, hızlı uygulama, yüz ve boyun arasındaki ton farkı, hassas bölgelerde aşırı kullanım, farklı ürünlerle çakışma. İşte tüm bunlardan kaçınırsanız hataları en aza indirmiş olursunuz.

Hemen Okuyun  Kısa Kirpiklere Nasıl Maskara Uygulanır?

7.Fondöten ve BB Krem Farkı Nedir?

Fondötenler daha yüksek kapatıcılık ve renk düzeltme amacıyla kullanılırken, BB kremler ise daha az kapatıcılık, renk düzeltme ve cilt bakımı sağlama amacıyla tercih edilir.

8.Fondöten ve Kapatıcı Aynı mı?

Fondöten cildinizin genel tonunu düzeltmeyi amaçlarken, kapatıcı spesifik kusurları örtmeye odaklanır.

9. Fondötenin altına ne sürülür?

Fondötenden önce nemlendirici ve makyaj bazı kullanmalısınız.

10. Nemlendirici sürmeden fondöten sürülür mü?

Makyaja başlamadan önce nemlendirici uygulamak, cildinizi hazırlar ve fondöteninizin daha pürüzsüz bir yüzeyde durmasını sağlar.

11. Fondötenin altına güneş kremi sürülür mü?

Fondötenin altına güneş kremi sürmek, cildinizi güneşin neden olduğu hasarlardan korur. Cildinizi nemlendirdikten sonra birkaç dakika beklemeli ve güneş kreminizi uygulamalısınız. güneş kreminiz tamamen emildikten sonra fondöteninizi uygulayabilirsiniz.

12.CC krem üstüne fondöten sürülür mü?

Her ikisi de cilt tonunu düzeltmek amacıyla kullanılsa da aynı makyaj rutinin de kullanılabilir. CC kremi temizlenmiş ve nemlendirilmiş cilde uygulayıp cilt tonunuzu eşitleyebilirsiniz. Daha yüksek bir kapatıcılık istiyorsanız fondöten uygulamalısınız. Ancak düşündüğünüz gibi CC krem üzerine değil, tam tersi önce fondöten sonra CC krem uygulamalısınız. Böylece CC krem cilt tonunuzu eşitlerken fondöten de istediğiniz kapatıcılığı sağlayacaktır.

13.Fondöten Nasıl Seçilir?

Öncelikle cilt tonu ve alt tonunuzu belirlemelisiniz. Bu size daha doğal bir görünüm sağlayacaktır. Cilt tipiniz de fondöten seçmek için çok önemli bir etkendir; kuru ciltler nemlendirici özellikli fondötenler, yağlı ciltler ise mat bitiş sağlayan fondötenler tercih etmelidirler. Eğer cildinizde belirgin kusurlar varsa, daha yüksek kapatıcılığa sahip ürünler tercih edebilirsiniz. Güneş koruması içeren bir fondöten istiyorsanız SPF içeren ürünleri kullanmalısınız.

14.Cilt Tipinize Uygun Fondöten Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kuru bir cilde sahipseniz, sıvı veya krem formdaki fondötenler size iyi bir nemlendirme sağlayacaktır. Yağlı bir cilde sahipseniz, pudra ve toz fondötenler kullanarak mat bir bitiş elde edebilirsiniz. Genellikle kapatıcılığı düşük ve orta seviyede olan fondötenleri tercih etmelidirler. Karma bir cilde sahipseniz, farklı ihtiyaçlarınız olabilir bu nedenle daha esnek bir fondöten tercih edebilirsiniz. Orta kapatıcılığa sahip fondötenler tam da karma ciltler içindir. Normal bir cilde sahipseniz, farklı türdeki fondötenleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. İsterseniz ışıltılı isterseniz mat bir görünüm elde edebilirsiniz. Hassas ciltler ise hipoalerjenik ve dermatolojik olarak test edilmiş fondötenleri tercih etmeliler. Parfüm ve alkol içermeyen ürünleri seçmelisiniz. Doğal içerikli veya mineral bazlı fondötenler hassas ciltler için daha uygun olacaktır. Ayrıca fondöteninizin rengini doğru seçtiğinizden emin olun. Bu sizin en iyi sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.

Hemen Okuyun  Şeftali Tonları

15. En Güzel Makyajlar için Fondöten Önerileri

L’Oreal Paris Infaillible 24H Mat Cover Yüksek Kapatıcı Fondöten fondöten yağlı bir cilde sahipseniz size sağlıklı ve mat bir bitiş sağlayacaktır. Üstelik suya, tere ve bulaşmaya dayanıklı, bu sıcak havalarda kulağa çok cazip gelmiyor mu? Porselen gibi kusursuz bir makyaj istiyorsanız doğru ürün işte bu.

 

Tüm cilt tonlarına; sıcak, soğuk ve nötr cilt alt tonlarına uygun renk seçenekleriyle cildinize birebir uyan rengi kolaylıkla bulabilirsiniz. İşte bu yüzden kil içeren  Maybelline Fit Mee fondöten tam size göre.

 

(Visited 671 times, 1 visits today)