Anasayfa    /    Cilt Bakım   /    Komedon Nedir?

Komedon Nedir?

sempeak  7 Kasım 2023

Komedon

Komedonlar, ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucu oluşan siyah nokta veya beyaz nokta şeklindeki cilt lezyonlarıdır. Genellikle yüz, burun, alın ve çene gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Siyah noktalar, gözeneklerin açıkta kalan yağ ve kir birikimlerinden kaynaklanırken, beyaz noktalar, gözeneklerin kapanmış yağ ve kir birikimlerinden oluşur.

1 – KOMEDON NEDİR?

Komedon, yüz burun alın ve çene gibi bölgelerde kıl folikülleri veya gözeneklerde meydana gelen tıkanma sonucunda veya yağ bezinde yaşanan iltihaplanma sonucunda oluşan beyaz veya siyah noktalardır.

2 – KOMEDON NASIL OLUŞUR?

Komedonlar, ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucu oluşurlar. Gözenekler cilt yüzeyinde yağ bezlerinin açıldığı noktalardır. Komedon oluşumunu etkileyen faktörler;

Aşırı yağ üretimi: yağ bezlerinin fazla yağ üretmesi, gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Bu fazla yağ, gözenekleri tıkayarak komedon oluşumuna zemin hazırlar.

Ölü deri hücreleri: cilt yüzeyinde birikmiş ölü deri hücreleri, gözeneklerin tıkanmasına katkıda bulunabilir.

Kir ve makyaj kalıntıları: cilt temizliği düzgün yapılmaması veya makyajın tam olarak çıkarılmaması, gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir.

Genetik faktörler: ailesel yatkınlık, komedonların oluşma riskini artırabilir.

Komedonlar iki temel türde oluşur. Siyah nokta (açık Komedon), gözeneklerin açıkta kalan yağ, kir ve ölü deri hücreleri birikimlerinden oluşur. Bu birikimler, hava ile temas ederek okside olduğundan siyah bir renge sahiptirler. Beyaz nokta (kapalı komedon), gözeneklerin yağ ve kir birikimleri tıkanmasına rağmen derinin yüzeyinde beyaz ve sarı renkte görünürler.

3 – KOMEDON SONRADAN OLUŞUR MU?

Komedonlar sonradan oluşabilir. Komedonlar ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucu meydana gelir ve bu tıkanma genellikle, ciltteki yağ bezlerinin aşırı yağ üretimi, cilt yüzeyinde biriken ölü deri, cilt temizliğinin yetersiz yapılması, ailesel yatkınlık, hormonal dalgalanmalar gibi sebepler komedonların oluşumunu etkileyebilir.

Hemen Okuyun  Normal Ciltler İçin Cilt Bakımı

4 – KOMEDONUN VÜCUDA ZARARLARI NELERDİR?

Komedonlar genellikle cilt yüzeyindeki kozmetik bir sorun oluşturur ve ciddi sağlık sorunlarına neden olmazlar. Ancak cilt üzerindeki görünüşleri ve bazı diğer faktörler nedeniyle rahatsızlık yaratabilirler. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

Komedonlar, cilt üzerinde siyah veya beyaz noktalar olarak görünür ve bu durum bazı kişiler için cilt görünümünü olumsuz etkiler.

Kapalı komedonlar ( beyaz noktalar ) zaman içinde iltihaplanabilir ve sivilceye dönüşebilir.

Komedonların sıkıştırılması veya yanlış bir şekilde tedavi edilmeye çalışılması , cilt tahrişine veya enfeksiyon riskine yol açabilir.

Komedonları sıkma veya delme girişimleri cildin daha fazla tahriş olmasına ve iz bırakmasına neden olabilir.

 

5 – KOMEDON NASIL YOK OLUR?

Cilt yüzeyindeki ölü deri hücreleri, aşırı yağ üretimi ve kir, gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Ancak komedonları yok etmek veya kontrol altına almak mümkündür. İlk adım düzenli bir cilt temizliği ve bakım rutini oluşturmaktır. Cilt tipine uygun temizleyici ve nemlendirici ürünler kullanarak cilt sağlığını koruyabilirsin. Ayrıca haftada bir veya iki kes hafif bir eksfoliyant kullanarak ölü deri hücrelerini temizleyebilirsin. Komedonların oluşumunu engellemek ve mevcut olanları tedavi etmek için aşırı sıkıştırmaktan kaçının. Cilt üzerindeki komedonları sıkmak, cildi tahriş edebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Bunun yerine profesyonel bir dermatologtan cilt bakımına dair yardım almak daha güvenli olabilir. Diğer bir önemli faktör, sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmektir. Dengeli bir beslenme, yeterli su içme, düzenli egzersiz ve stresi azaltma, cilt sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

 

6 – KOMEDON KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ ?

Komedonlar genellikle ciltte biriken yağ, kir ve deri altında biriken ölü deri hücreleri nedeniyle oluşan cilt sorunlarıdır. Bir komedonun kendiliğinden geçip geçmeyeceği, cildinizin türüne bakım alışkanlıklarınıza ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Birçok komedon uygun cilt bakımı ve temiz alışkanlıklarıyla azaltılabilir veya önlenebilir. Temizleyici ürünler ve cilt bakım rutinleri, komedonların temizlenmesine yardımcı olabilir. Ancak ciltteki komedonlar kalıcı veya yaygınsa bir dermatologla görüşmek faydalı olabilir. Dermatologlar, profesyonel tedaviler veya ilaçlar önererek komedon tedavisi için daha etkili bir şekilde ele alınmasına yardımcı olabilirler.

Hemen Okuyun  Dudaklar İçin Scrub

 

7 – KOMEDON NASIL GEÇER?

Komedonlar zaman zaman hepimize sıkıntı vermiştir ama aslında rutinimize dahil edeceğimiz şeyler ile çok rahat bitirmiş veya engellemiş olacağız. Gelin birlikte sırasıyla inceleyelim;

Temizlik: cildinizi düzenli olarak temizlemek komedonların oluşumunu önler. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez hafif bir temizleyici kullanarak yüzünüzü yıkayın.

Cilt tipine uygun ürünler: cilt tipinize uygun temizleyici ve nemlendirici ürünler seçmek önemlidir. Örneğin yağlı cilt tipleri, yağsız veya salisilik asit içeren ürünler tercih etmelidir.

Peeling: cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerini temizlemek için haftada bir veya iki kez hafif bir cilt peeling ürünlerini tercih edin. Bu gözeneklerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olur.

Salisilik Asit veya Benzoyl Peroksit: bu bileşenler komedonların temizlenmesine yardımcı olabilir. Ancak ürünleri kullanmadan önce küçük bir deri testi yapmalısınız.

Doktora danışmak: komedonlar cildinizde ciddi bir sorun haline gelirse veya tedavi etmekte zorlanırsanız, bir dermatoloğa başvurmalısınız. Profesyonel tedaviler, özellikle sıkıntılı durumlarda etkili olabilir.

Ellememek: komedonları sıkmak veya ellemek oynamak ciltte tahrişe ve enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle komedonları sıkmaktan kaçının.

Düzenli bakım: cilt bakım rutininizi düzenli olarak uygulayın ve sabır gösterin. Siyah ve beyaz noktaların iyileşmesi zaman alabilir.

Cilt bakımınıza dikkat etmek ve uygun ürünleri seçmek, komedonların tedavilerindendir.

 

7 – KOMEDON İZ BIRAKIR MI?

Komedonlar (siyah noktalar ve beyaz noktalar) genellikle iz bırakmazlar. Bunlar genellikle cilt yüzeyindeki yağ, kir ve ölü deri hücrelerinin birikmesi nedeniyle oluşan cilt problemlerinden biridir.  Cilt gözeneklerinin tıkanması sonucu ortaya çıkar. Komedonlar temizlendiklerinde ve cilt bakım ürünlerinin düzenli kullanılması sonucunda iz bırakmazlar. Ancak komedonları sıkmak ciltte tahrişe, enfeksiyona ve hatta kalıcı izlere neden olur. Bu yüzden komedonları sıkmaktan kaçınılmalıdır.

Hemen Okuyun  Nemlendirici Rehberi

8 – KAPALI KOMEDON TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Kapalı komedon (miliumlar) nasıl geçer diye kendinize sıkıntı yapmayın. Cilt gözeneklerinin tıkanması sonucu oluşan beyaz ve sarı renkli sivilce benzeri kabarcıklar kapalı komedonlardır. Kapalı komedonları tedavi etmek için birkaç yöntem bulunmaktadır. Sırasıyla inceleyelim.

Cilt temizliği: düzenli ve uygun bir cilt temizliği, komedonların oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Cildinizi tahriş etmeyecek hafif bir temizlik ürünü kullanınız.

Buhar banyosu: cildinizi burhar banyosuyla açmak, komedonların daha kolay temizlenmesine yardımcı olabilir. Sıcak su buharı ile cildinizi yumuşattıktan sonra temizlik işlemi yapın.

Salisilik asit: salisilik asit içeren ürünler, gözenekleri temizler ve beyaz noktalara etki edecek bir üründür. Kullanım talimatlarına dikkat edilmesi gerekir.

Profesyonel temizlik: bir dermatolog, kapalı komedonları güvenli bir şekilde temizleyebilir. Bu işlem sıkıntılı durumlarda etkili olabilir.

Retinoidler: retinoid krem veya losyonları, cildin hücresel yenilenmesini artırarak komedonların temizlenmesine yardımcı olabilir.

Beslenme ve su: sağlıklı bir beslenme düzenli ve yeterli su içmek cilt sağlığını olumlu etkiler.

Kapalı komedonların tedavi süreci kişiden kişiye değişebilir. Tedavi seçeneklerini bir dermatologla görüşülerek belirlemek en etkili sonuçları elde etmenizi sağlar. Unutmayın ki komedonları sıkmak cildinizi tahriş edebilir ve izlere neden olabilir. Bu nedenle yukarıdaki yöntemleri denemenize rağmen olumlu bir ilerleme olmadıysa profesyonel yardım almanız çok daha iyi olacaktır.

 

(Visited 4.834 times, 5 visits today)