Makyaj Bazı Nedir ve Ne İşe Yarar?

d-option  6 Mart 2023

1.Makyaj Bazı Nedir?

Siz de makyajınızın daha uzun süre kalmasını istiyorsanız, cildinizin daha canlı veya mat görünmesini arzu ediyorsanız, makyajdan önce cilde uygulanan likit makyaj ürünlerine makyaj bazı denir.

2.Makyaj Bazı Ne İşe Yarar?

Makyaj bazı cildiniz ve makyaj arasında bariyer görevi görüyor. Cildinizi pürüzsüzleştiriyor. Gün içinde cildin yağlanıyor veya pul pul dökülüyorsa makyaj bazı uygulamamışsındır. Makyaj bazı pürüzsüz bir ten için olmazsa olmazdır. Üstelik bunu meşhur portakal testiyle de görebilirsin. Eline bir portakal al, bir tarafına baz sür ve üzerine fondöten uygula, diğer tarafına ise sadece fondöten sür. Makyaj bazının olduğu taraf bir mermer kadar pürüzsüz değil mi? Gözenekleri küçültmeye de yardımcı olan makyaj bazı işte bu kadar önemli.

 

3.Makyaj Bazı ve Primer Aynı Şey mi?

Primer, makyajdan önce cilde uygulanan bazdır ve evet, biz buna makyaj bazı da deriz. İkisi tamamen aynı şey.

 

4.Makyaj Bazı Nasıl Kullanılır?

Aslında bu tamamen cildinizin ihtiyacına ve makyaj bazınızın türüne göre değişir. Ancak şartlar ne olursa olsun genel kural makyaj bazı uygulamadan önce cildiniz temiz ve nemlendirilmiş olmalı. İsterseniz makyaj bazınızı belirli bölgelere uygulamakla yetinebilirsiniz, T bölgesi gibi. Makyaj bazınızı cildinize iyice yedirin ve mutlaka birkaç dakika kurumasını bekleyin. Makyaj bazınızı uyguladıktan sonra normal makyaj rutininize devam edebilirsiniz.

Hemen Okuyun  Sünger (CUSHION) Fondöteni Uygun Şekilde Kullanmak

5.Makyaj bazı Neyle Sürülür?

Makyaj bazını yüzünüze dairesel hareketlerle uygulamalısınız. İsterseniz fırça, isterseniz sünger veya parmak uçlarınızla da uygulayabilirsiniz.

 

6.Makyaj bazından sonra ne sürülür?

Makyaj bazından sonra rahatlıkla fondöteninizi uygulayabilirsiniz. Bunun için birkaç dakika beklemeniz yeterli olacaktır.

 

7.Makyaj bazı tek başına kullanılır mı?

Evet, makyaj bazınızı tek başına da kullanabilirsiniz. Cildinizi pürüzsüzleştiren ve gözenekleri dolgu yaparak makyajın oturmasını sağlayan ürünlerdir. Eğer cilt onunuzu dengelemek ve hafif bir renk vermesini istiyorsanız bazı makyaj bazlarında hafif renkler bulunmaktadır, bu ürünler tek başına da kullanılacak kadar etkilidir.

 

8.Makyaj bazı sürdükten sonra beklenir mi?

Evet, makyaj bazınızı sürdükten sonra mutlaka birkaç dakika beklemeniz gerekmektedir. Bazın cildinize uyum sağlaması ve gözenekleri doldurması için bu süreye ihtiyaç vardır. Bekleme süresi ürüne göre değişebilir, ürünün talimatlarına uymak iyi olacaktır.

 

9.İlk önce makyaj bazı mı güneş kremi mi?

Güneş kremi, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için öncelikli olarak uygulanması gereken bir üründür. Bundan dolayı, cilt bakımı rutininizin ilk adımı mutlaka güneş kremi olmalıdır. Daha sonra makyaj bazınızı uygulayabilirsiniz. Bu sıralama, hem cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumanızı hem de makyajınızın daha iyi ve kalıcı olmasını sağlayacaktır.

 

10.Makyaj bazı mı makyaj sabitleyici mi?

Makyaj bazı ve sabitleyici farklı amaçlar için kullanılan ürünlerdir. Makyaj bazı kullanmanız cildinizi makyaja hazırlar ve makyajın düzgün bir şekilde cildinize tutunmasını sağlar. Makyajınızı tamamladıktan sonra sabitleyici kullanarak makyajınızın gün boyu kalıcılığını artırabilirsiniz.

 

11.Makyaj bazı yerine ne kullanılır?

Makyaj bazı yerine iyi bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Cilt bakım serumları da bu konuda sana yardımcı olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki bunların hiçbiri makyaj bazı kadar etkili değildir.

Hemen Okuyun  Göz Farında Blending Yöntemi

 

12.Cilt Tipine Göre Makyaj Bazı Nasıl Seçilir?

* Yağlı ciltler için

Yağlı ciltler için özel olarak üretilmiş makyaj bazları bulunmaktadır. Bu tür bazlar, yağ üretimini dengelemeye, ve cildinizin daha mat bir görüntüye kavuşmasına yardımcı olacaktır.

* Karma ciltler için

Karma ciltler hem yağlı hem kuru hem de normal cilt tipinin kombinasyonundan oluşmuştur. İşte bu yüzden karma ciltler için uygun makyaj bazlarında birkaç özellikle bir arada olmalı. T bölgesinde görülen yağlanma için matlaştırıcı etki, kuru ve normal bölgeler için nemlendirici etki ve karma ciltlerde görülebilecek gözenek problemleri için de dolgu etkisinde bir baz tercih etmeliler. İsterseniz cildinizin ihtiyacına yönelik birkaç çeşit ürün kullanabilirsiniz veya hem yağ dengesi hem de nemlendirme sağlayan bir baz rahatlıkla işinizi görecektir.

* Genişlemiş gözenekler için

Genişlemiş gözeneklerle başa çıkmak için makyaj bazı seçerken, gözenekleri doldurucu, matlaştırıcı ve pürüzsüzleştirici ürünler seçilmeli. Pürüzsüzleştirici bazlar, gözenekleri doldurma amacıyla formüle edilmiştir. Matlaştırıcı bazlar, gözenekler daha fazla yağ üretimine yol açabilir, ciltteki fazla parlaklığı kontrol altına alır. Silikon bazlı ürünler, gözeneklerin görünümünü minilimize eder ancak temiz bir cilde uygulanması şarttır. Pudralı bazlar da gözenekleri sıkılaştırmak ve mat bir görünüm elde etmek için tercih edilebilir.

* Lekeye yatkın ciltler için

Lekeli ciltler için makyaj bazı seçerken, cilt tonunu dengeleyen, lekeleri ve renk düzensizliklerini gizlemeye yardımcı olacak ürünler seçilmelidir. Örneğin yeşil tonlu bir baz, kırmızı lekeleri dengelemeye yardımcı olacaktır. Aydınlatıcı bazlar da lekeleri ve koyu bölgeleri aydınlatmada çok işinize yarayacaktır. Yüksek kaplama bazlar ise lekeleri gizlemek için oldukça kullanışlıdır.

* Kuru ciltler için

Kuru ciltler için makyaj bazı seçerken nemlendiriciliği yüksek ürünler seçmeye dikkat edilmelidir. Hidrasyon sağlayan bazlar da cildi besler ve cildinizin daha aydınlık, parlak görünmesini sağlar.

Hemen Okuyun  Fondöten Nedir?

* Düzensiz cilt tonu için

Düzensiz cilt tonuyla başa çıkmak kolay değil. Cildinizi dengeleyen, renk düzensizliklerini gizleyen ve makyajın daha homojen bir şekilde dağılmasını sağlayan makyaj bazları seçmekte fayda var. Örneğin pembemsi ve mor tonlu bir baz, solgun cilt tonunu canlandırabilir. Renk koruyucu bazlar da cilt tonunu dengelemeye yardımcı olur.

* Hassas ciltler için

Hassas ciltler için makyaj bazı seçerken cildinizi tahriş etmeyen, koruma altına alan, makyajın cildinize zarar vermesini önleyen bazlar tercih edilmelidir. Hipoalerjenik bazlar, hassas ciltlere özel formüle edilmişlerdir. Alerjik reaksiyon riskini azaltan ürünler seçmek hassas ciltliler için oldukça önemli. Makyaj bazının parfüm içermemesi hassas ciltler için oldukça önemlidir. Bununla birlikte mineral bazlar da hassas ciltler tarafından daha iyi tolere edilir. Dolayısıyla kimyasal maddelerden arınmış bazlar, cildi yatıştırmak ve tahrişi en aza indirmek amacıyla doğru tercih olacaktır. Hassas ciltlere sahip kişiler bir ürün seçerken, ürün etiketlerini dikkatlice okumalı ve potansiyel tahriş edici ürünlerden kaçınmalılardır.

 

13. Makyaj Bazı Önerileri

 

Cildinizin kusursuz ve makyajınızın gün boyu kalıcı olmasını istiyorsanız Maybelline Fit Me Matte & Poreless matlaştıran makyaj bazı tam size göre. Kil içeren formülüyle ciltteki parlamayı kontrol altına alıyor ve mat bir bitiş sunuyor.

Geniş gözenekler ve ince kırışıklıklara sahip bir cildiniz varsa aradığınız ürün  NYX Professional Makeup Pore Filler ile işiniz artık çok kolay. Cildinizde çok kolay dağılan bu ürün uzun saatler de etkisini sürdürüyor. Üstelik dilersen gün içinde makyajına rötuş yapmak için de kullanabilirsin.

(Visited 2.850 times, 7 visits today)