Anasayfa    /    Cilt Bakım   /    Rozalı Cilt Nedir?

Rozalı Cilt Nedir?

sempeak  30 Mayıs 2023


Rozalı Cilt Nedir?

Yüzünüzde normalden farklı, geçmeyen bir kızarıklık ve sivilce benzeri kabarcıklar varsa bu halk arasında gül hastalığı olarak da bilinen roza hastalığı olabilir. Rozalı cilt genellikle yüz bölgesinde görülse de ilerleyen durumlarda göğüs ve sırt bölgesinde görülebilir. Kızarıklık, hassasiyet, şişlik ve sivilce benzeri lezyonlarla ortaya çıkan kronik bir cilt hastalığıdır.

Rozalı Cilt Nasıl Anlaşılır?

Rozalı cildin bir diğer adı gül hastalığıdır. Bu hastalığın neden meydana geldiği tam olarak bilinmese de gül hastalığı belirtileri yaşanmasını tetikleyen bazı nedenler vardır. Genellikle yüz bölgesinde görülen bu özellikle burun ve çevresinde hastalık kızarıklık, hassasiyet, şişlik ve sivilce benzeri lezyonlarla kendisini gösterir. Kızarıklık özellikle yanaklar, alın, çene ve burun bölgesinde belirgin bir şekilde görülür. Güneş ışınlarına maruz kalma, hava değişimleri, dengesiz beslenme gibi durumlarla tetiklenir ve daha belirgin hale gelerek büyür. Ayrıca rozalı ciltler oldukça hassastır. Bu da ciltte yanma, kaşıntı, acı gibi semptomlarla kendisini gösterir. Eğer sivilce şeklinde ortaya çıkıyorsa beraberinde yaşanan ağrı ve kızarıklıkla ayrıştırılabilir. Her belirti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Cilt kalınlaşması, renk değişimi ve büyüyüp genişleyen damarlar ortak belirtilerdir. Gül hastalığı tedavisi bu semptomların azaltılmasına yöneliktir.

Rozalı Cilt Neden Oluşur?

Rozalı cildin ya da diğer adıyla gül hastalığının ortaya çıkmasına neyin etkili olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı faktörler roza semptomlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Özellikle açık tenli insanlarda daha yaygın olan ve genellikle orta yaşlarda başlayan roza, kadın ve erkeklerde eşit oranda meydana gelir.

Hemen Okuyun  Kuru Ciltler için Cilt Bakımı

Neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte;

  • Genetik yatkınlık
  • Ciltteki kan damarlarının anormal şekilde genişlemesi
  • Bağışıklık sisteminin bozulması
  • Çevresel faktörlerin etkisi
  • Hava değişimleri
  • Güneş ışığına ve strese maruz kalmak
  • Dengesiz beslenmek
  • Yanlış cilt bakım ürünleri seçimi gibi faktörler roza hastalığının semptomlarını tetikleyebilir veya kötüleştirebilir.

 

Bunlardan ilki genetik yatkınlıktır. Rozalı cilt ailede roza öyküsü olan kişilerde daha yaygın görülür. Bunun için genetik yatkınlığın roza oluşumunda bir faktör olabileceği düşünülebilir. Bir diğer unsur bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bağışıklık sistemi zayıfladığında cildin mikroorganizmalara aşırı tepki göstermesi rozalı cilt semptomlarına yol açabilir. Son olarak çevresel faktörlerin rozalı cilt oluşumunda etkisi olabilir. Çevresel faktörler arasında sıcaklık değişimleri, zararlı güneş ışığı, stres, dengesiz ve sağlıksız beslenmek bulunur. Bazı yanlış seçilmiş cilt bakım ürünleri de roza semptomlarını tetikleyebilir. Cilt tipiyle uyumsuz cilt bakım ürünleri rozalı cilt dışında başka problemlere de yol açabilir.

Rozalı Cilt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rozalı cildin neden oluştuğu kesin olarak bilinmediği için belirli bir çözümü de yoktur. Roza hastalığının tedavisinde amaç semptomları kontrol altına almak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Tedaviye başlamadan önce bir dermatolog tarafından teşhis edilmesi gerekir. Doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymak bu süreçte oldukça önemlidir. Stresten uzak durmak, cildinizle uyumlu cilt bakım ürünleri kullanmak gibi günlük hayatınızda değişiklikler yapmak en iyi tedavi biçimidir.

Roza Hastalığı Kalıcı mıdır?

Cildinizde bir değişiklik olduğunu, yaşadığınız semptomların Roza hastalığı ile benzer özelliklerde olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir dermatoloğa danışmalısınız. Böylece bu hastalıkla mücadele edebilmek için ilk adımı atmış olursunuz. Hastalığın tamamen geçmesi kişiden kişiye değişiklik gösterse de başta doktorun önerdiği tedaviyi uygulamak ve dikkat etmeniz gerekenleri yerine getirmek semptomları büyük oranda azaltmayı sağlar. Bu noktada; sizin cildinizi iyi tanımanız ve değişiklikleri iyi takip etmeniz de oldukça önemli. Cildinize iyi gelen şeyleri bulabilir ve hastalığı tetikleyen, hasarı artıran nedenleri tespit etmeli ve onlardan kaçınmalısınız.

Hemen Okuyun  Retinol Nedir ve Retinol Nasıl Kullanılır?

Rozalı ciltler ne yememeli?

Dengeli ve sağlıklı beslenmek her hastalıkta olduğu gibi Roza hastalığında da oldukça önemlidir. Bazı yiyecekler semptomları tetikleyebilir ve cildin daha da hassas hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle, roza hastaları baharatlı, fermente yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca yiyecek ve içecekleri çok sıcak ve çok soğuk olacak şekilde tüketmek de aynı şekilde Roza hastalığını tetikleyebilir. Bunların yanı sıra herkesin farklı bir metabolizması olduğu düşünüldüğünde kişinin kendi deneyimlerine göre semptomları tetikleyen diğer yiyecekleri ve içecekleri tespit etmesi de çözüm konusunda faydalıdır. Bunun için roza hastaları semptomları artıran yiyecekleri belirlemek için bir beslenme günlüğü tutabilir. Böylece yediklerinde değişiklik yaparak semptomları kontrol altında olmasını sağlayabilirler.

Rozalı Ciltler için Bakım Önerileri Nelerdir?

Ciltte kendisini kızarıklık, şişlik ve sivilce benzeri lezyonlarla gösteren bir hastalık olan Roza, semptomlarını kontrol altında tutmak için bazı bakım önerilerini uygulamak işe yarayabilir. Güneşten korunmak, düzenli cilt temizliği yapmak ve cildi nemlendirmek, makyaj malzemelerini ciltle uyumlu seçmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak yapılacak en kolay ve etkili yöntemlerdir. Rozalı cilt hassas bir yapıda olduğu için kullanılacak her ürün ve yapılacak her işlem olabildiğince hassas olmalıdır. Temiz içerikli, organik ve doğal ürünler kullanılmalı, uygulamalar cilt bariyerini zedelemeden yapılmalıdır.

Rozalı Ciltlerin Kullanabileceği Kozmetik Ürünler Nelerdir?

Rozalı ciltler hassas ve kızarıklığa eğilimli oldukları için çok dikkatli olunması gereken cilt tiplerindendir. Bu nedenle, rozalı ciltler için özel olarak formüle edilmiş ve cildi rahatlatan kozmetik ürünleri tercih edilmelidir. Cilt Temizleyici, güneş koruyucu, nemlendirici, tonik ve makyaj ürünleri kullanabilirler ancak bu ürünler mutlaka hassas ciltlere uygun biçimde tasarlanmış olmalıdır.

Rozalı ciltler hangi güneş kremini kullanabilir?

Rozalı ciltler hassas olduğu için güneş koruyucu seçimi önemlidir.

  • Fiziksel filtre ve mineral içeren,
  • En az 30 SPF koruma faktörü olan
  • Hipoalerjenik
  • Su bazlı güneş kremleri bu ciltler için uygun olabilir.
Hemen Okuyun  Susam Yağı: Saç ve Cilt İçin Besleyici ve Yumuşatıcı Özellikler

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta zaten hassas olan rozalı cildin herhangi bir bakım ya da kozmetik ürünle tahriş olmasını engellemektir. Cildi tahriş eden ve yıpratan yerine besleyen ve onaran içerikleri olan güneş kremlerini seçmelisiniz.

 

(Visited 2.794 times, 1 visits today)