Yeni yıl için 10 yeni ve yeşil karar!

sempeak  4 Eylül 2023

Yeni bir yıla başlarken yeni kararlar almayı hepimiz severiz. Sizi 2023 yılını daha doğa dostu geçirmek için yeşil yeni yıl kararları almaya davet ediyoruz. Bazı basit gündelik alışkanlıklarınızı değiştirerek hem daha sürdürülebilir hem de daha huzurlu bir yıl geçirmek sandığınızdan daha kolay. Sağlıklı, mutlu ve sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz bir yıl dileriz!

#1 Alışveriş listesi yapmayı alışkanlık haline getirin

Türkiye’nin yıllık evsel gıda atık miktarı 7,7 milyon tonu buluyor. Bu da her yıl kişi başı 93 kilogram gıdayı çöpe attığımız anlamına geliyor. Gıda atığını azaltmanın en kolay ve etkili yolu ise alışverişe çıkmadan önce liste yapmak. Alışverişe çıkmadan önce önünüzdeki günlerde neler tüketeceğinizi planlayın ve evde hangi malzemeler olduğunu kontrol edin. İhtiyacınız olan malzemelerin bir listesini yapın ve marketten yalnızca listenizde bulunan gıdaları alın.

#2 Ekran sürenizi azaltın, dışarı çıkın

Günde kaç saatinizi telefon, bilgisayar ve televizyona bakarak geçirdiğinizi hiç hesapladınız mı? Bu yıl kendinize günlük ya da haftalık olarak, uygulayabileceğiniz bir ekran süresi belirleyin ve boş zamanlarınızda ekrana bakmak yerine dışarıda zaman geçirin. Yakınlarınızdaki yeşil alan, park ya da sahillerde ister yürüyüş ve egzersiz yapın isterseniz doğa ile başbaşa zaman geçirin.

#3 Gönüllü olun

Dünyanın daha güzel bir yer olması için çaba sarf eden bir dernek, vakıf ya da gruba katılın. Onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin ve harekete geçin. Sokak hayvanlarını besleme, sahil ve orman temizliği, ağaç dikimi gibi çevre dostu etkinliklere katılın.

Hemen Okuyun  22 Nisan Dünya Günü kutlu olsun!

#4 Geri dönüşüm yapın

Türkiye’de evsel atıklar, toplam atıkların yüzde 42,8’ini oluşturuyor. Metal, cam, plastik ve kâğıt atıklarınızı organik atıklardan ayırarak geri dönüştürülmelerini sağlayın. Ayırdığınız atıklarınızı mahallenizdeki geri dönüşüm kutularına atabilir ya da belediyenizi arayarak ilçenizdeki geri dönüşüm atığı toplama günlerini öğrenerek atıklarınızı yetkililere teslim edebilirsiniz. Evinizde ya da apartmanınızda atık yağ toplama şişeleri hazırlayarak atık sıvı yağlarınızı biriktirip belediyenin toplama ekiplerine teslim edebilirsiniz.

#5 Fazlalıklardan kurtulun

Tüm kıyafetlerinizi gözden geçirerek bir süredir giymediklerinizi bir kenara ayırın. Giyilebilir durumda olanları ihtiyaç sahibi kişilerle paylaşın ya da giysi yardımı yapan kuruluşlara bağışlayın.

#6 Tek kullanımlık plastiklerden uzak durun

Pet su şişeleri, tek kullanımlık kâğıt ve plastik bardaklar, naylon poşetler… Gün içerisinde hangi tek kullanımlık plastikleri kullandığınızı düşünün ve bunları yeniden kullanılabilir ürünlerle değiştirin. Alışverişlerinizde bez çantanızı yanınızda götürün. Yeniden kullanılabilir matara ve kupanızı yanınızda taşıyın. Bu yıl dışarıdan yemek söylemek yerine daha çok yemek pişirmeye ve ofise yanınızda kendi yemeğinizi götürmeye gayret edin, tek kullanımlık yemek kaplarını hayatınızdan olabildiğince çıkarın.

#7 Harcadığınız enerji miktarını kontrol altına alın

Harcadığınız enerji miktarını azaltmak hayatınıza hem ekonomik hem de ekolojik faydalar sağlar. Ampullerinizi enerji tasarruflu olanlarla değiştirin. Tek kullanımlık piller yerine yeniden doldurulabilir olanları tercih edin. Evinizde ve iş yerinizde boşa yanan lambaları kapatmayı alışkanlık hâline getirin ve kullanmadığınız elektronik aletleri fişten çekin ya da kapatma düğmesi olan prizleri tercih edin.

#8 Her ay bir karar alın ve uygulayın

Ne tür çevre dostu alışkanlıkları hayatınıza kolayca adapte edebileceğinizi anlamak için her ay bir karar alın ve uygulayın. Örneğin bir ay vejetaryen veya vegan beslenin, bir diğerinde ambalajlı ürün satın almamaya çalışın, bir başka ay özel araç yerine sadece toplu taşıma kullanın ya da yürüyün. Bazı günlük alışkanlıklarınızı değiştirmenin ne kadar kolay olduğunu fark ettiğinizde siz de şaşıracaksınız.

Hemen Okuyun  Yeni Yıla Sürdürülebilir Tercihlerle Anlamlı Bir Adım Atın!

#9 Okuyun, izleyin, araştırın, ilham alın

Özellikle son yıllarda doğa ve iklim değişikliği hakkında bolca belgesel ve kitap yayınlanıyor. Bu yayınları takip ederek endişe ettiğiniz ya da önem verdiğiniz konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olun. Başlangıç için bu yıl yayınlanan kitap ve belgesellerden üçer tavsiye:

Belgesel Önerileri:

The Elephant Whisperers

The Green Planet

 

Kitap Önerileri:
Carlo Petrini – Toprak Ana

Naomi Klein – Her Şeyi Değiştirme Rehberi

Thor Hanson – Tohumların Zaferi

#10 İlham verin

Çevrenizdekileri ve sevdiklerinizi sizin için önemli olan konulardan haberdar edin. Öğrendiğiniz haberleri onlarla paylaşın. Komşularınızla ve iş arkadaşlarınızla nasıl daha doğa dostu bir ortam yaratabileceğinizi konuşabileceğiniz buluşmalar düzenleyin. Ailenizle ve arkadaşlarınızla doğada zaman geçirin, gözlem yapın. Hediye seçimlerinizi yaparken çevre farkındalığı yaratan, doğa dostu ürünleri tercih edin.

(Visited 219 times, 1 visits today)