Hızlı Erişim
AHA Nedir?
Meyve, süt gibi doğal kaynaklardan elde edilen bir asit olan AHA (Alfa Hidroksi Asitler), genellikle cilt bakımında ölü deri hücrelerini cildin yüzeyinden nazikçe soymak amacıyla kullanılmaktadır. Sıklıkla peeling ürünlerinde, serumlarda ve nemlendiricilerde bulunan AHA hassas ciltlerde tahrişe neden olabildiğinden dikkatli ve güneş koruyucularıyla birlikte kullanılmalıdır. AHA’lar arasında en çok bilinenleri şunlardır:
- Glikolik asit (şeker kamışından elde edilir)
- Laktik asit (sütten elde edilir)
- Mandelik asit (acı bademden elde edilir)
BHA Nedir?
Yağda çözünebilen bir asit olan BHA özellikle yağlı ve akneye eğilimli ciltlerde gözeneklerin içine nüfuz ederek tıkanıkları temizlemekte yardımcı olur. En bilindik BHA, salisilik asittir ve siyah nokta ve sivilce gibi sorunların oluşumuna engel olmakta yardımcı olur.
AHA ve BHA Arasındaki Farklar Nelerdir?
İkisi arasındaki en temel farklar cilt üzerindeki etkileri ve hangi cilt tiplerine uygun oldukları hakkındadır. Daha ayrıntılı ana farklar ise şu şekildedir:
- Su bazlı bir ürün olan AHA yüzeydeki ölü deri hücrelerini soyma ve cilt dokusunu iyileştirme konusunda etkiliyken yağda çözünen BHA gözeneklerin içine nüfuz ederek yağı ve kiri temizlediğinden yağlı ciltler ve tıkalı gözenekler için idealdir.
- AHA cildin en üst yüzeyindeki ölü deri hücrelerine etki ederken BHA gözeneklerin içine kadar nüfuz eder ve derin temizlik sağlar.
- AHA normal, kuru ve hassas ciltlerin kullanıma uygunken BHA yağlı, akneye eğilimli ve karma ciltlerin kullanımına uygundur.
- AHA ince çizgiler, kırışıklıklar ve cilt tonu eşitsizlikleri gibi yüzeysel cilt sorunlarına iyi gelirken BHA akne, siyah nokta, genişlemiş gözenekler ve yağlı cilt sorunları için daha uygundur.
- AHA cildin güneşe olan hassasiyetini artırırken BHA, AHA’ya göre daha az artırır fakat yine de ikisinde de güneş koruyucu kullanılması gerekmektedir.
AHA’nın Cilt Üzerindeki Faydaları Nelerdir?
- AHA, cildin en üst katmanındaki ölü deri hücrelerini nazikçe temizlediğinden cildin daha parlak, pürüzsüz ve canlı görünmesine yardımcı olur. Ayrıca ölü hücrelerin uzaklaştırılmasını sağladığından cilt bakım ürünlerinin daha iyi emilmesin de yardımcı olur.
- Düzenli kullanılması durumunda ciltteki renk eşitsizliklerini, güneş lekelerini ve hiperpigmentasyonu azaltmakta yardımcı olabilir.
- Cildin kolajen üretimini destekleyerek elastikiyetini arttırdığından ince çizgi ve kırışık görünümünün önüne geçilmesinde yardımcı olabilir.
- Özellikle kuru ve hassas ciltlerde cildin nem tutma kapasitesini arttırarak nemlendirici etki gösterir.
- Düzenli kullanımında ciltteki gözeneklerin daha küçük görünmesinde yardımcı olabilir.
- Cilt yenilenmesini teşvik ederek cildin yüzeyindeki eski sivilce ve yara izlerinin hafiflemesinde yardımcı olabilir.
- Güneşin cilt üzerinde neden olduğu hasarları azaltarak cildin daha genç ve parlak görünmesinde yardımcı olabilir.
BHA’nın Cilt Üzerindeki Faydaları Nelerdir?
- BHA, yağda çözünebilen bir asit olduğu için gözeneklerin içine nüfuz ederek yağ, kir ve ölü deri hücrelerini çözdüğünden gözeneklerin temizlenmesinde ve tıkanıklıkların açılmasında yardımcı olur.
- BHA, antienflamatuvar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde sivilceye neden olan fazla yağı ve bakterileri ciltten uzaklaştırarak akne oluşumunu engeller, aktif sivilcelerin iltihabını azaltır ve iyileşmesini hızlandırır.
- BHA, cildin fazla yağ üretimini dengeleyerek yağlı ciltlerde parlama ve yağlanmayı kontrol altına alarak cildin daha mat ve sağlıklı görünmesinde yardımcı olur.
- Düzenli kullanımında gözeneklerdeki birikim ve tıkanıklığı temizlediğinden gözeneklerin daha küçük görünmesinde yardımcı olur.
- Cildin yüzeyinde biriken ölü hücreleri nazikçe soyarak cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olduğundan daha parlak, taze ve canlı bir cilt görünümü sağlar.
- Cilt yenilenmesini hızlandırarak eski sivilce ve yara izlerinin görünümünü azaltır ve cilt tonunu eşitler.
- Antienflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki kızarıklıkları ve iltihapları azaltarak akneli ciltlerde iltihaplı sivilcelerin yatışmasında yardımcı olur.
- Düzenli kullanımı akneye eğilimli ciltlerde uzun vadede sivilce oluşumunu azaltarak daha temiz, dengeli ve sağlıklı bir cilt sağlar.
AHA ve BHA Nasıl Kullanılmalıdır?
AHA ve BHA birlikte kullanılabilse de ciltte tahriş olmasını önlemek için dikkatli olmak gerekmektedir. İdeal olan her iki asidi aynı rutinde değil, farklı zamanlarda (örneğin, sabah ve akşam) veya farklı günlerde kullanmaktır.
AHA:
- Özellikle yeni başlayanların haftada 2-3 kere kullanması yeterli olacaktır. Cildiniz alıştıktan sonra günlük kullanım mümkün olabilir. Fakat hassas ciltler için haftada 1-2 kez kullanmak yeterli olacaktır.
- Genellikle akşam rutininde temiz cilde uygulanır ve ardından bir nemlendirici ile cilt desteklenir. Cildi güneşe karşı daha hassas hale getirdiği için sabahları mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.
- Cilt nazik bir temizleyiciyle temizlendikten sonra tonik gibi bir pamuk yardımıyla veya doğrudan cilde uygulanabilir.
- %5-10 konsantrasyon arası günlük kullanım için uygundur fakat %10’un üzerindeki AHA ürünleri daha güçlü eksfoliasyon sağladığından haftada 1-2 kez kullanılmalıdır.
- Cilt yenilenmesini sağladığı için genellikle gece rutininde kullanılır. Gündüz kullanımında mutlaka SPF ile korunmalıdır.
BHA:
- Haftada 2-3 kez kullanmak yine yeterli olacaktır fakat eğer akneye eğilimli bir cildiniz varsa günlük kullanım da uygun olacaktır.
- Gözeneklerin içine nüfuz ettiği için temiz ve kuru cilde uygulanmalı ve ardından nemlendirici kullanılmalıdır. Güneşe karşı hassasiyeti artırabileceği için sabah kullanıldığında güneş koruyucu ile korunmalıdır.
- Cilt nazik bir temizleyiciyle temizlendikten sonra tonik gibi bir pamuk yardımıyla veya doğrudan cilde uygulanabilir.
- %1-2 oranındaki BHA ürünleri günlük kullanım için uygundur fakat yüksek konsantrasyonlu ürünler haftada birkaç kez kullanıma uygundur.
- Gündüz veya gece kullanılabilir ancak yine de güneşe karşı korunma sağlanmalıdır.
AHA ve BHA Hangi Cilt Tipleri İçin Uygundur?
- AHA’lar su bazlı oldukları ve cildin üst yüzeyindeki ölü hücreleri soyarak çalıştıkları için özellikle kuru, normal ve hassas ciltler için uygundur.
- BHA’lar yağda çözünebilir oldukları için cildin derinliklerine nüfuz eder ve gözeneklerin içine kadar temizlik sağladığından yağlı, akneye eğilimli ve karma ciltler için daha uygundur.
AHA ve BHA Ürünleri Ne Sıklıkla Kullanılmalıdır?
- Özellikle yeni başlayanların haftada 2-3 kere kullanması yeterli olacaktır. Cildiniz alıştıktan sonra günlük kullanım mümkün olabilir. Fakat hassas ciltler için haftada 1-2 kez kullanmak yeterli olacaktır.
- Haftada 2-3 kez kullanmak yine yeterli olacaktır fakat eğer akneye eğilimli bir cildiniz varsa günlük kullanım da uygun olacaktır.
AHA ve BHA Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Cilt tipinize uygun asidi kullanmak daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacağından üst başlıklardan hangisinin cildinize daha uygun olduğunu anlayarak kullanabilirsiniz.
- AHA ve BHA ürünlerini kullanmaya başlarken tahriş gibi sorunların önüne geçmek için düşük konsantrasyonlar tercih edilmelidir.
- Hem AHA hem de BHA, cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebildiğinden geniş spektrumlu güneş koruyucuları kullanılması gerekmektedir.
- AHA ve BHA kullanırken cilt nemini kaybedebilir, bu yüzden iyi bir nemlendirici kullanmak çok önemlidir.
AHA ve BHA’nın Yan Etkileri Var mıdır?
Doğru şekilde ve uygun konsantrasyonda kullanıldıklarında genellikle güvenli olsalar da aşırı ve yanlış kullanıma bağlı olarak ciltte güneş hassasiyeti, tahriş, kuruluk ve soyulma ve alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedirler.