Kozmetik Üründe İÇERİK Nasıl Okunur?

sempeak  18 Nisan 2023

Kozmetik Üründe İÇERİK Nasıl Okunur?

Cildimize uygun kozmetik ürünleri seçerken içerik listelerini incelemek çok önemli bir ayrıntı. Fakat çoğumuz, hangi içerik ne işe yarar bilemiyoruz.
İçeriğine bakmadan ürün almak cildimize uygun olmayan ürünleri seçmemize ve paramızın boşa gitmesine neden olabilir.

İçeriklere Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

– İçerik listesinde bileşenler en çok kullanılan orandan en aza doğru sıralanır. İçerik listesinde ilk sırada gördüğümüz bileşen o ürünün %80 – %90′ ını oluşturur.
Ürünlerde genelde ilk sırada su yer alır. Bazı ürünlerde termal su ya da bitki özünün suyu da olabilir.

-İçerik listesindeki ilk 5 sıra yine ürünün büyük çoğunluğunu oluşturacağı için ilk beş sıradaki bileşenler cilt hassasiyetiniz için uygun bileşenlerse ürünü seçebilirsiniz. ( Hangi bileşen nedir, ne işe yarar tek tek aratarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz )

– İçerik listesinin sonlarındaki bileşenler %1 oranının altındadır. ( Tercih etmediğiniz bir bileşen varsa, burada yer alan içeriklere karşı çok hassas değilseniz cildiniz bu ürünü tolere edebilir. Yine de olmaması tercihiniz olmalı )

– İçerik listesinde yer alan her alkol kötü değildir. Kozmetikte kullanılan alkol için belli standartlar ve oranlar vardır. Aksi halde ürün ilgili mercilerden onay alamaz. testlerden geçemez. Bazı alkol türevleri ürün formülünün optimizasyonu için kullanılır ve ciltte yumuşatıcı görevi görür.

– Sonu -icone ve -siloxane ile biten bileşenler genellikle silikon türevidir. Silikonlar örtücü işlev görür yani ciltteki nem kaybını önler, pürüzsüzleştirir. Fakat her cilt silikon ile anlaşamayabilir. Cildiniz seviyorsa tercih edebilirsiniz aksi halde silikonsuz ürünler seçilmelidir.

– Ürün içerindeki aktif bileşen %1′ in altındaysa o üründen çok etki beklemek doğru olmayabilir.

– İçerik listesinde turunçgil ( citrus ), lavanta, lemon, lime, bergamot, ylang ylang ve cinnamon gibi esansiyal yağlar cildi irrite edebilen alerjik reaksiyon vermesine neden olabilen yağlardır.

Hemen Okuyun  Doğal Kendin Yap (DIY) Makyaj Temizleyicileri

– Dermatolojik olarak cilde zarar verebilecek içerikler

Parabenler, Sodyum Laureth Sulphate, Sodyum Lauryl Sulphate, Diethanolamine, Triethanolamine, Triclosen, UV Filtreleri Octinoxate ve Oxybenzone, PEG. 10 Laurate, Phtgalates, Triclocarbon, Butylated Hydroxyanisole, Butylated Hydroxytoluene.

(Visited 1.977 times, 1 visits today)